Raila Odinga inför sina anhängare på den alternativa presidentceremonin.
Raila Odinga inför sina anhängare på den alternativa presidentceremonin.

Regeringen slår tillbaka efter Odingas utspel

Tusentals människor samlades i centrala Nairobi för att se den kenyanske oppositionsledaren Raila Odinga svära in sig själv i en "alternativ presidentceremoni". Regeringen har svarat med att deklarera oppositionsgruppen NRM som en "kriminell grupp".

ANNONS
|

Oppositionsledaren Raila Odinga använde sig av bibeln när han svor in sig själv som "alternativ president" i en kritiserad ceremoni i huvudstaden Nairobi.

- Vi har fullföljt vårt löfte till kenyanerna, sade 73-åriga Raila Odinga som snabbt försvann efteråt.

Inför den så kallade ceremonin ska kenyanska myndigheter ha stängt oberoende tv- och radiokanaler.

Enligt lokala medier är det första gången på nära tio år som myndigheter tvingar oberoende medier att avbryta sina sändningar. Polis har också avfyrat tårgas mot Odingas anhängare när de väntade på ceremonin.

ANNONS

Regeringen svarade också med att deklarera oppositionsgruppen, Nationella motståndsrörelsen, NRM som kriminell, och öppnar i och med det för att kunna genomföra gripanden efter den alternativa presidentceremonin. Uttalandet från inrikesminister Fred Matiang'i skickades ut till en rad medier.

Raila Odinga har sedan tidigare varnats av landets justitieminister Githu Muigai för att han kommer att åtalas för landsförräderi om han genomförde ceremonin. Det är en åtalspunkt som kan straffas med döden.

Uhuru Kenyatta valdes i november 2017 till president för en andra mandatperiod, i ett omval som Raila Odinga efter mycket om och men bojkottade. Oppositionsledaren anser att valet var riggat – något han även har hävdat efter valförluster 2007 och 2013.

Det ursprungliga presidentvalet i augusti ogiltigförklarades av Högsta domstolen på grund av oegentligheter. Beslutet hyllades internationellt som en möjlighet att fördjupa demokratin i landet, och var en av få segrar för Raila Odinga.

Över 100 personer har dödats under den utdragna valrörelsen. De flesta har dödats i samband med bråk mellan Odingaanhängare och polis.

TT-Reuters-AFP

ANNONS