En polis utanför ett hus i Pieschenområdet, Dresden. Tidigt under onsdagsmorgonen genomförde polisen en rad razzior mot fler byggnader efter hot mot Sachsens ministerpresident Michael Kretschmer.
En polis utanför ett hus i Pieschenområdet, Dresden. Tidigt under onsdagsmorgonen genomförde polisen en rad razzior mot fler byggnader efter hot mot Sachsens ministerpresident Michael Kretschmer. Bild: Robert Michael

Razzior efter antivaxxares morddiskussion

Tysk polis gjorde under onsdagsmorgonen flera razzior i Dresden efter att antivaxxare misstänks ha diskuterat mordplaner mot förbundslandet Sachsens ministerpresident.

ANNONS
|

Sachsen är det förbundsland som har störst smittspridning i Tyskland, och samtidigt det förbundsland med lägst vaccinationstäckning. Den så kallade Querdenkerrörelsen, som av säkerhetstjänsten klassats som delvis högerextrem och motsätter sig Tysklands pandemirestriktioner, är stark i regionen.

Experter har tidigare varnat för att Querdenkerrörelsen har radikaliserats, och nu har polisens specialstyrka genomsökt flera byggnader efter en misstänkt mordkomplott mot Sachsens ministerpresident, Michael Kretschmer (CDU). Det rapporterar tyska medier.

Enligt tv-kanalen ZDF ägde diskussionerna rum på den krypterade chattjänsten Telegram. Mordhoten började dyka upp för en vecka sedan, bland annat i samband med en diskussion om vaccinplikt, och en gruppmedlem ska i ett röstmeddelande ha sagt sig ha tillgång till skjutvapen och armborst.

ANNONS

Polisen har meddelat att det handlar om en chattgrupp med namnet ”Dresden Offlinevernetzung”, Dresdens offlinenätverk. I gruppens kommunikation ska filmer på möten, där mordplaner diskuterades, ha delats.

– Vi måste med alla juridiska medel motverka att gränserna förskjuts på detta sätt. Folk i offentliga ämbeten ska inte behöva vara rädda för att säga sin mening och göra sitt jobb, säger Michael Kretschmer själv.

LÄS MER:Hotellbråk lyfter fram antisemitismen i Tyskland

LÄS MER:Känsligt vaccinkrav föreslås i Tyskland

LÄS MER:Vaccinkrav för alla? Het debatt i EU

ANNONS