Anhöriga söker efter överlevare efter att ett hus förstörts i en israelisk attack i centrala Gaza. Arkivbild.
Anhöriga söker efter överlevare efter att ett hus förstörts i en israelisk attack i centrala Gaza. Arkivbild. Bild: Adel Hana

Rapport: Nära hälften av Israels bomber är ”dumma”

Nära hälften av de bomber som Israel släppt över Gaza har varit så kallade ”dumma bomber”, helt utan guidningssystem. Det rapporterar CNN med hänvisning till amerikanska underrättelseuppgifter.

ANNONS
|

Varför förödelsen i Gaza varit så stor kan bero på typen av ammunition Israel använt sig av hittills under krigets gång. Det rapporterar CNN, som genom tre anonyma källor tagit del av en uppskattning utförd av amerikansk underrättelsetjänst.

Enligt uppskattningen har mellan 40 till 45 procent av de runt 29 000 flygburna bomber som riktats mot Gaza saknat guidningssystem, även känt som ”dumma bomber”. De har vanligtvis mycket lägre precision och utgör på så sätt en större risk för indirekta skador på civila.

En talesperson för den israeliska försvarsmakten avstod från att kommentera vilken typ av ammunition man använt sig av under krigets gång. Major Karen Hajioff, en annan israelisk talesperson, sade dock till CNN att man ”tillägnar omfattande resurser åt att minimera skador för civila som Hamas har tvingat att agera som mänskliga sköldar”.

ANNONS

– Vårt krig är mot Hamas, inte folket i Gaza, sade Hajioff till nyhetskanalen.

"Massivt problem”

En expert som CNN pratat med sade sig dock vara ”extremt överraskad och oroad” över mängden dumma bomber som använts, om uppskattningen skulle visa sig stämma.

– Det är illa nog att använda vapnen när de träffar sina mål exakt. Det är ett massivt problem med skada för civila om de inte har den precisionen och om man inte ens kan ge fördelen av tvivlet att vapnet faktiskt landar där de israeliska styrkorna avsåg, säger Brian Castner, en före detta bombtekniker och nuvarande senior rådgivare till Amnesty international i frågor om vapen och militäroperationer.

Underrättelseuppskattningen kommer samtidigt som det internationella stödet för Israels krigföring sviktar. FN antog en resolution med krav om omedelbar vapenvila i Gaza på tisdagen, samma dag som USA:s president Joe Biden – Israels överlägset mäktigaste allierade – sade att landet ägnar sig åt ett ”urskillningslöst bombande”.

Det citatet tonades dock sedan ner av presidentens stab och talespersoner, enligt CNN, men Bidens nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan reser på torsdagen till Israel för ”extremt allvarliga konversationer” om krigets gång, bland annat med premiärminister Benjamin Netanyahu.

Trots det ska USA inte ha några planer på att officiellt och offentligt minska sitt stöd till Israel. I stället använder man sig av påtryckningar i det tysta, enligt en anonym källa till CNN.

ANNONS

LÄS MER:Bidens varning till Israel: Krigsstödet urholkas

LÄS MER:Uppgifter: Israel pumpar in vatten i tunnlarna

LÄS MER:Ett ord avgjorde Sveriges röst för vapenvila

ANNONS