Rädslan för våldsbrott lockar Brasiliens väljare till Bolsonaro

Med hyllningar av landets tidigare militärdiktatur och hån av kvinnor och minoriteter väcker den brasilianska presidentkandidaten Jair Bolsonaro kritik runt världen. Samtidigt lockas en stor del av den egna befolkningen av hans löften om krafttag mot brottsligheten.
– Vi behöver en ledare med hårda nypor, säger Rose Grosso som bor fyra gator bort från Bolsonaro och tänker rösta på honom.

ANNONS
|

Många av bilarna som kör längs strandavenyn saktar ner när de närmar sig Vivendas da Barra, ett muromgärdat och väktarbevakat område med villor i västra Rios förmögnaste del, Barra da Tijuca. Flera av bilisterna tutar uppskattande i höjd med grinden, lika många ger tummen upp medan en del av de som sitter i passagerarsätena viftar med brasilianska flaggor genom nedvevade fönsterrutor.

Bilarna åker vidare men fotgängaren Rose Grosso stannar till framför vaktkuren till bostadsområdet där den ledande presidentkandidaten Jair Bolsonaro har sitt hem. Rose Grosso gör samma stopp nästan varje dag på sin promenad hem från gymmet. Här samsas hon med nyhetsredaktionernas utsända och med köpare och säljare av Bolsonaro-souvenirer. Bland reportrarna diskuteras det faktum att Bolsonaro har vägrat ställa upp i någon som helst debatt med motståndaren, Fernando Haddad från Arbetarpartiet, inför valets slutomgång på söndag. Rose Grosso hör vad som sägs och ger sig in i debatten:

ANNONS

– Folk säger att Bolsonaro är rädd för att möta Haddad i debatt, ropar hon ut.

– Men han har just genomgått två kirurgiska ingrepp – vad har han kvar att vara rädd för?

Den retoriska frågan knyter an till attentatet den 6 september då Jair Bolsonaro knivhöggs i magen på öppen gata när han valkampanjade i delstaten Minas Gerais. När opinionsinstitutet Datafolha fem dagar senare kartlade vilka frågor som var viktigast för väljarna pekade 20 procent av de tillfrågade ut våldet i samhället. Inget enskilt samhällsproblem hade ökat lika mycket i betydelse för väljarna och bidrog till att de flesta rösterna – 46 procent – i presidentvalets första omgång gick till Jair Bolsonaro.

"Vi behöver en ledare med hårda nypor som kan sätta folk i arbete."

Extremhögerns kandidat hade varit kraftfullast, och i väljarnas ögon trovärdigast, på området. Till Bolsonaros idéer för att öka allmänhetens säkerhet finns exempelvis: Liberalisering av vapenlagar och rätten att bära vapen, straffrihet för poliser som dödar någon i konfrontation, ett slut på systemet med förkortning av fängelsestraff, en sänkning av straffmyndig ålder till 17 och så småningom 16 år.

"Han älskar Bolsonaro"

När Rose Grosso lämnar folksamlingen vid Bolsonaros bostad och vandrar vidare hemåt har hon en ny t-shirt nedstoppad i sin väska. Hon berättar att det är den åttonde tröjan till stöd för Bolsonaro som hon köpt. Men som vanligt är den till hennes son.

ANNONS

– Han älskar Bolsonaro. Men jag har svårt att hitta rätt storlek.

Sonen är en 30-årig ingenjör och bor hemma hos Rose, en 68-årig pensionerad lärare. De flyttade hit till havet i Barra da Tijuca efter att Rose separerat från sin man, för 25 år sedan.

– På den tiden skedde inga rån. Det var bättre då, till och med stranden var bättre. Nu är det dåliga tider, suckar hon.

På frågan om hon själv fallit offer för brott någon gång tittar hon på mig som om jag vore helt imbecill. Sedan skrattar hon högt innan hon ger det för henne självklara svaret:

– Jaaaaaa! De plockade mig på min jacka, de plockade mig på min klocka. Det är rena skräcken här.

– Jag råder ingen att resa till Brasilien. Här finns ingen polis, ingen säkerhet. Här finns inte ett jävla skit, slår Rose Grosso fast och trycker extra hårt på svordomarna.

Vad tycker du behövs för att få stopp på brottsligheten?

– En ledare med hårda nypor som kan sätta folk i arbete. Och en känsla av patriotism.

Fallskärmsjägare i armén

LÄS MER:Bolsonaro delar väljarna i två läger

Jair Bolsonaro utvecklade hårda nypor under sin tid som fallskärmsjägare i brasilianska armén. Han gick med 1971 då landet styrdes av en militärregim som genomförde såväl mord som tortyr på oliktänkande och tvingade tusentals brasilianare i exil. 1988 avslutade Bolsonaro sin armékarriär och hade då stigit i graderna till kapten. I årets val är Bolsonaros vicepresidentkandidat också en man med militär bakgrund, den pensionerade generalen Antônio Hamilton Mourão.

ANNONS
Den högerextreme presidentkandidaten Jair Bolsonaro kritiseras för sina hånfulla uttalanden om kvinnor och minoriteter.
Den högerextreme presidentkandidaten Jair Bolsonaro kritiseras för sina hånfulla uttalanden om kvinnor och minoriteter. Bild: Silvia Izquierdo

Ett smakprov på vad patriotism och tuffa tag under Bolsonaro och Mourão kan innebära bjöds i söndags på strandpromenaden i Copacabana, där valrörelsens sista manifestation för Bolsonaro i Rio hölls. Scenen: En partybuss där en manlig och kvinnlig konferencier turas om att skrika ut hur Arbetarpartiet PT genomgående har satt brottslingars mänskliga rättigheter före vanliga laglydiga medborgares. Bland publiken syns flera plakat med texten ”En god bandit är en död bandit”. I samma sekund som talarna på busstaket är färdiga flyger sju flygplan ut över havet i perfekt formation och högtalarna börjar spela Brasiliens nationalsång.

Kontroversiella uttalanden

Bland folkmassan, som mestadels klätt sig i fotbollslandslagets gula tröja, finns paret João Carlos Capp och Jeane Silveira som tagit sig till Copacabana från den ökända och våldsdrabbade favelan Complexo do Alemão. De hör till den delen av befolkningen som traditionellt har röstat på arbetarpartiet, PT, men väljer nu det partiets raka motsats. Till stor del beror det på brottsligheten, förklarar Jeane Silveira som rånats på fem mobiltelefoner det senaste året.

– Bolsonaro är inte idealisk men han är det vi har, säger Jeane Silveira. Här tillsammans med sin man Joao Carlos Capp på strandpromenaden i Copacabana.
– Bolsonaro är inte idealisk men han är det vi har, säger Jeane Silveira. Här tillsammans med sin man Joao Carlos Capp på strandpromenaden i Copacabana. Bild: Julio C Saint Just

– Mänskliga rättigheter har förvandlats till rättigheter för banditer, säger hon.

När det gäller Bolsonaros många kontroversiella uttalanden – som att svarta är lata, att han veknat som man när hans femte barn blev en dotter, om sitt stöd för militärdiktaturens torterare – tycker paret att kritikerna har dragit för stora växlar.

ANNONS

– Bolsonaro är inte idealisk men han är det vi har, säger Jeane Silveira.

– Hans uttalanden om kvinnor har varit olyckliga, absolut. Men han är inte aktuell som min make, utan som president. Hade min make uttryckt sig som Bolsonaro så hade han fått be mig om ursäkt.

Hennes make, João Carlos Capp, ler åt hennes kommentar. Och förmildrar militärstyret med ett resonemang som han delar med många andra av Bolsonaros väljare.

"Han står för disciplin och ordning, saker som Brasilien behöver."

– Den som förföljdes av militären var den som bröt mot lagen. Nu vill jag att landet sätter in en broms mot våldet, för mina framtida barnbarn.

I Barra da Tijuca stannar Rose Grosso till i snabbköpet och frågar de flesta i personalen hur de tänker rösta. Merparten slingrar sig ur med vaga uttalanden och genom att försöka byta ämne. Själv är Rose Grosso säker på varför Jair Bolsonaro är rätt man att leda Brasilien.

– Han står för disciplin och ordning, saker som Brasilien behöver.

På plats i Brasilien. Foto: Julio C Saint Just. Text: Sujay Dutt.
På plats i Brasilien. Foto: Julio C Saint Just. Text: Sujay Dutt. Bild: Julio C Saint Just

Morden ökar i Brasilien

• Mellan 2005 och 2015 ökade antalet mord i Brasilien med drygt 10 procent. 2017 begicks drygt 63.000 mord i Brasilien, en rekordnotering för landet.

• Mellan 2016 och 2017 ökade antalet våldtäkter i Brasilien med 8 procent till drygt 60.000.

• 49 procent av brasilianarna har bestulits eller rånats på en mobiltelefon.

Källor: Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada (Ipea), Brazilian Forum of Public Security, Mobile Time/Opinion Box

ANNONS