Evan Vucci, Carina Johansen, NTB Scanpix, TT
Evan Vucci, Carina Johansen, NTB Scanpix, TT

Rädsla för ny våg av islamofobi i USA

Rädsla och oro sprider sig bland den muslimska befolkningen i USA efter Donald Trumps chockerande valseger.

ANNONS
|

Kort efter Donald Trumps valseger i det amerikanska presidentvalet skriver brittiska Independent om oron för en ny våg av islamofobi i USA. Trump har genomgående under valkampanjen hålliten hård ton mot den muslimska befolkningen. Han har bland annat uttalat sig negativt mot muslimer genom att säga att han kommer att förbjuda muslimer att komma över gränsen. Den nyvalda presidenten har också sagt att "islam hatar oss" och har dessutom gjort uttalanden om att islam är en religion som definieras av enormt hat.

En talesman för Council on American-Islamic Relations i Washington säger till Independent att amerikanska muslimer är oroliga över utvecklingen som följer.

ANNONS

- Den här retoriken är inte ny. Det som är nytt är hur långt han har tagit den. Det är det som är chockerande, säger talesmannen.

I sociala medier har oron varit märkbar hos muslimska användare. En twitteranvändare säger att hon blivit rådd av sin mamma att inte bära hijab av rädsla för rasistiska repressalier. En annan användare skriver:

"Min åttaåriga syster sa just till mig att hon är rädd för att vara muslim. Jag gråter. Säg inte till mig att hans ord inte spelar någon roll."

Det finns mängder av fler exempel som vittnar om liknande känslor.

- Nu får vi vänta och se om allt var ett skådespel eller om han verkligen kommer att fullfölja den härintoleranta politiken, säger talesmannenför Council on American-Islamic Relations i Washington.

ANNONS