Trumpfeber? I dag hålls nya primärval.
Trumpfeber? I dag hålls nya primärval.

Rådet till Trump: Var mer presidentlik

Donald Trump började  tona ned sin retorik. Men då bestämde sig Ted Cruz och John Kaisch för att ingå en taktisk allians. En rasande Trump har återgått till sin vanliga stil. I dag hålls nya primärval.

ANNONS
|

Efter storsegern i New York fick Trump rådet av sina nya medarbetare att vara mer presidentlik. Det ledde till att han kallade Ted Cruz för senator Cruz istället för lögnaren Ted. Men det nya varade inte länge. Sedan Cruz och Kasich meddelat att de ingått ett valtaktiskt samarbete sluggar Trump återigen vilt.

Cruz och Kasich ligger hopplöst på etterkälken bakom Trump i delegater räknat. De har ingen möjlighet att hinna ikapp. Men Trump kan i sin tur kan få svårt att nå upp till gränsen 1237 delegater för att vinna partiets nominering vid konventet.

Det är detta räknetrixande som fått Cruz och Kasich att med gemensam kraft försöka sätta stopp för Trump. Det hjälper inte om de lägger ihop sina vunna delegater för att den vägen säkra en majoritet. Istället chansar de på att få till ett öppet konvent där ingen fått tillräckligt med delegater.

ANNONS

För att hamna där har de beslutat att inte konkurrera om röster och delegater i kommande primärval. Det gäller primärvalet i Indiana - där Kascih drar sig tillbaka och låter Cruz segla fram- och valen i New Mexiko och Oregon där Cruz avstår att kampanja till förmån för Kasich.

Cruz och Kasich står på var sin sida ideologiskt i det republikanska partiet. Cruz återfinns långt högerut och Kasich i mitten. Men de förenas av sin avsky mot Trump, en olust som delas av det republikanska etablissemanget.

Det är ett vågspel att på detta sätt försöka splittra det republikanska konventet. Varken Cruz eller Kasich kan räkna med att vinna nomineringen med den här taktiken men deras möjligheter ökar. Förhoppningen är att partieliten väljer Cruz och att han i sin tur utser Kasich som sin vicepresidentkandidat. Idén är att partiet och delegaterna skall belöna de två kandidater som lyckats stoppa Trumps framfart mot mållinjen.

Men medan denna nya oväntade taktik börjar smältas av både partiet, väljarna och Trump hålls nya primärval idag. Indiana, New Mexiko och Oregon kommer senare. Nu är det Pennsylvania, Connecticut, Rhode Island, Delaware och Maryland som står på tur. Trump leder i alla enligt opinionsmätningarna. Men inte tillräckligt för att klara hem nomineringen.

ANNONS

Vad valtaktiken mellan Cruz och Kasich innebär är oklart. Väljarna kan lika gärna rösta som de båda kandidaterna tänkt ut eller straffa både dem och partiet med att rösta på Trump. Detta är inte året då finurligheter i den högre elitistiska skolan hittills belönas utan tiden som fört fram kandidater som Trump och Bernie Sanders som rider på vågen av ilska mot det etablerade.

Hillary Clinton vann också i New York och surfar på framgångsvågen inför dagens primärval. Hon leder i alla förutom Rhode Island där Sanders har ett litet övertag. Clintons försprång i opinionsmätningarna är inte tillräckligt betryggande för att hon skall vara säker. Men hon väntas vinna tillräckligt med delegater för att Sanders skall halka ytterligare bakom henne och inte ha en chans att vinna partiets nominering.

ANNONS