Putinvänligt kloster på turné i Norge

I helgen besökte vitryska nunnor kyrkor i Norge för att samla in pengar till behövande i Vitryssland. Men klostrets pastor har i en predikan hoppats på en rysk seger i kriget mot Ukraina och kallar livet i västvärlden för ”syndigt och gudlöst”.

ANNONS
|

I helgen fick två kyrkor besök av nunnor från det vitryska klostret St. Elisabeth i Minsk, som kom för att sälja träkors och jungfru Maria-ikoner till norska kyrkobesökare, vilket norska VG rapporterat om.

En av nunnorna, Syster Ksenia, säger att pengarna de samlar in bland annat går till en internatskola som drivs av klostret och till patienter på ett psykiatriskt sjukhus. Hon menar att det är deras främsta motivation för arbetet – att hjälpa människor som har det svårt.

– Vi trivs bra här i Norge. Folk tar emot oss med värme och norrmän köper ofta mycket av det vi säljer, säger systern Ksenia till norska VG.

ANNONS

Nunnorna planerar även att göra resor till Sverige och Finland.

Kritiken: Stödjer Putins språkrör

Men nunnornas besök i Norge har fått hård kritik från den vitryska föreningen i Norge (RAZAM).

– Det är en propaganda som används av den ryska staten. Om man stödjer det här klostret med pengar ska man vara medveten om att man stödjer Putins språkrör, säger styrelseordföranden Darya Shut till VG.

Pastorn på Sankt Elisabeths kloster ska ha sagt i en predikan, som publicerats på Youtube, att hela världen är emot både Ryssland och rysk-ortodoxa troende och beskriver livet i väst som ”syndigt och gudlöst”.

Vidare säger han att hoppas på en seger i Donbass-regionen, där det pågår hårda strider, och uppmanar alla att be för Vladimir Putin och hans stab.

Anser sig vara politiskt obundna

Men chefen för klostret Heliga Olgas i Oslo, Fader Kliment, menar att hans kyrka håller sig utanför politiken.

– Eftersom nunnorna från Minsk inte predikar tycker jag att det var bra att de kommer på besök. De har betonat att det är av nåd som de samlar in pengar, säger den ortodoxe prästmunken till VG.

Även syster Ksenia svarar sparsamt på kritiken.

– Vi är enkla människor, inte politiska aktörer. Jag vill att människor ska leva i fred, att Gud ska finnas i människors hjärtan. Och att det inte ska vara krig, säger syster Ksenia.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS