Vladimir Putin höll tal på årsdagen av segern i Stalingrad och kom med hotfulla uttalanden mot de tyska stridsvagnsleveranserna.
Vladimir Putin höll tal på årsdagen av segern i Stalingrad och kom med hotfulla uttalanden mot de tyska stridsvagnsleveranserna. Bild: Dmitry Azarov

Putins hot mot Tyskland – 80 år efter Stalingrad

På 80-årsdagen av den sovjetiska arméns seger över Nazityskland i slaget om Stalingrad uttalade sig den ryske presidenten Vladimir Putin för första gången om de tyska stridsvagnsleveranserna. Han anklagade Tyskland, och väst, för antirysk politik.
– Nu ser vi tyvärr nazismens ideologi i modern skepnad, sa Putin vid ett firande i Volgograd.

ANNONS
|

På torsdagen, 80 år efter den sovjetiska segern i ett av andra världskrigets mest mytomspunna slag – Stalingrad – höll president Vladimir Putin ett tal där han för första gången offentligt kommenterade Tysklands beslut att skicka Leopardstridsvagnar till Ukraina, rapporterar Spiegel.

På plats i Volgograd, som staden heter numera, jämförde han västvärlden med Adolf Hitlers Nazityskland. Han tryckte på att tyska vapen ännu en gång kommer användas för att strida mot Ryssland på ukrainsk mark, något som också varit en del i den tyska debatten kring huruvida man kunde leverera stridsvagnar till Kiev eller ej.

– Det är otroligt, men det är ett faktum: Vi hotas igen med den tyska Leopardstridsvagnen, sa Vladimir Putin.

ANNONS

Ryssland ska ”försvara sig”

Presidenten var förmodligen fullt medveten om att det vid tiden för andra världskriget inte fanns några Leopardstridsvagnar, men han stannade inte där för att sätta nutiden i samband med andra världskriget.

– Nu ser vi tyvärr nazismens ideologi i modern skepnad. I sin moderna form skapar den återigen ett hot mot vårt lands säkerhet.

Talet innehöll också ett illa dolt kärnvapenhot. Ryssland kommer försvara sig, sa Putin om kriget som han själv startade.

– Vi har något vi kan svara med. Saken är inte avklarad med användningen av pansarfordon, det borde alla förstå, sa Vladimir Putin.

Scholz: Krig mot Ryssland vore ”fruktansvärt”

Senare tillade Kremls talesman Dmitrij Peskov att Ryssland kommer ”att använda sin befintliga potential mer fullt ut” för att svara om det kommer nya vapen från väst.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz deltog, kort efter Putins tal, på torsdagskvällen i en medborgardialog där han tryckte på vikten av att kriget inte får spilla över till andra länder i Europa.

– Ett krig mellan Nato och Ryssland vore fruktansvärt. Vi har ansvaret att göra allt för att en sådan eskalation inte sker, sa han.

LÄS MER:CIA: Avgörande månader i kriget

LÄS MER:Amerikanska politiker: Sälj inga stridsflyg till Turkiet

LÄS MER:Hotfull Putin på årsdag av slaget vid Stalingrad

ANNONS