Rysslands president Vladimir Putin. Bild från den ryska propagandakanalen Sputnik.
Rysslands president Vladimir Putin. Bild från den ryska propagandakanalen Sputnik. Bild: Gavriil Grigorov/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/TT

Putin öppnar för att byta mördare mot journalist

Rysslands president Vladimir Putin uppger att en uppgörelse kan nås med USA om den fängslade The Wall Street Journal-reportern Evan Gershkovich.
I sammanhanget nämner Putin en rysk "patriot" dömd för mord i Tyskland.

ANNONS

Putin uppger att det pågår diskussioner om ett utbyte mellan USA och Ryssland som kan leda till att Evan Gershkovich får återvända hem.

– Jag tror att en överenskommelse kan nås, säger presidenten i en intervju med den högerradikale amerikanske journalisten Tucker Carlson.

32-årige Gershkovich greps under en reportageresa i den ryska staden Jekaterinburg i mars 2023 i och anklagas för spioneri. Ryska myndigheter har inte offentliggjort några bevis.

Gershkovich, hans arbetsgivare och USA nekar bestämt till anklagelserna. USA hävdar att han är felaktigt fängslad.

Putin nämnde inte specifikt vem Moskva söker att få i utbyte. Han hänvisade dock till Vadim Krasikov, som avtjänar ett livstidsstraff i Tyskland för att ha skjutit en tjetjensk man i Berlin 2019.

ANNONS

Putin kallade Krasikov, som han inte hänvisade till vid namn, för en rysk patriot.

"Rysslands önskan om ett avtal som tar Evan hem är hoppingivande, och vi hoppas att detta kommer att leda till att han snabbt släpps och återvänder till sin familj och vår nyhetsredaktion", skriver The Wall Street Journal i ett uttalande.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS