Putin ger Wagner-soldaterna två val - anslut till Ryssland eller flytta till Belarus

Under måndagskvällen höll Vladimir Putin tal i rysk tv. Wagner-gruppen styrkor kan antingen ta sig till Belarus eller ta värvning i den ryska militären, enligt presidenten.
– Vi tog till alla åtgärder för att neutralisera faran, säger Putin i sitt tv-tal.

ANNONS
|

Efter att Wagner-gruppen vänt sig mot Ryssland och marscherat mot Moskva har det varit tyst från Vladimir Putin, förutom ett kort uttalande.

I måndagskvällens tal i rysk statstelevision menade Putin att det ryska samhället står starka och enade efter helgens oroligheter.

Enligt BBC säger Putin att den överväldigande majoriteten av Wagner-gruppens soldater är ”ryska patrioter”.

Marschen mot Ryssland avbröts efter att den paramilitära gruppens ledare, Jevgenij Prigozjin, nådde en överenskommelse med Belarus president Aleksandr Lukashenko och fick fri lejd att sa sig till Belarus.

– Genom att vända om undvek de ytterligare blodspillan, sa Putin i talet enligt BBC och tackar också gruppens medlemmar.

ANNONS

Marschen mot Moskva avbröts med 20 mil kvar

Talet verkar också sätta definitiv punkt för Wagner-gruppens medverkan i kriget i Ukraina. Den ryska presidenten gav den paramilitära gruppens medlemmar ett val, åtminstone de medlemmar som inte bidrog till blodspillan.

– Jag tackar soldater och befälhavare i Wagner-gruppen som inte spillde blod. Ni kan skriva kontrakt med det ryska försvarsministeriet eller flytta till Belarus, sa Vladimir Putin i talet, enligt BBC.

Det korta förinspelade talet kommer efter det att Wagner-gruppen vänt sig mot Ryssland. I helgen förflyttade sig delar av Wagner-gruppens styrkor 50 mil, mot Moskva. På vägen intogs också en rysk stad, som fungerat som ett viktigt logistiskt nav för att understödja de ryska styrkorna i Ukraina. 20 mil från Moskva avbröts marschen.

Wagner-gruppens ledare, oligarken Jevgenij Prigozjin, ska ha fått fri lejd att ta sig till Belarus. Om han faktiskt har gjort det är oklart. Det har också kommit uppgifter från ryskt håll att förundersökningen mot honom är nedlagd. Samtidigt menar andra uppgifter att det inte stämmer.

Wagner-ledaren bröt tystnaden

Samtidigt spekulerar flera om Jevgenij Prigozjin kommer att bege sig till Afrika, där Wagner-gruppen har verksamhet i flera länder, istället för att sätta sig i exil i Belarus.

Under måndagen valde Jevgenij Prigozjin att bryta tystnaden efter helgens myteri. På plattformen Telegram sa Wagner-ledaren att det som skett handlade om självbevarelsedrift.

ANNONS

– Inte en enda soldat på marken dödades. Vi beklagar att vi var tvungna att attackera helikoptrar men de helikoptrarna släppte bomber och genomförda missil-attacker, sa Prigozjin i uttalandet.

Marschen mot Moskva handlade om självbevarelsedrift, enligt Wagner-ledaren.

– Syftet med marschen var att förhindra att Wagner-gruppen förgjordes och för att bringa rättvisa mot dem, som genom deras oprofessionella handlingar, gjort ett enormt antal misstag under den militära specialoperationen, sa Jevgenij Prigozjin enligt CNN.

LÄS MER:Det här är Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin

LÄS MER:Uppgifter: Wagnergruppen bygger läger i Belarus

LÄS MER:Upproret i Ryssland – detta har hänt

ANNONS