Protester mot koranbränning sprider sig till flera länder

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att Rasmus Paludans koranbränning väckt ilska och demonstrationer i flera länder. Indonesien planerar att kalla upp Sveriges ambassadör till sitt UD för en förklaring. Och under dagen meddelande svenska ambassaden i Ankara att man stänger verksamheten.

ANNONS
|

Helgens koranbränning fortsätter att väcka reaktioner – och nu sprider ilskan sig till flera länder runt om i världen.

I Turkiets huvudstad Ankara väntas nya protester blossa upp utanför den svenska ambassaden under tisdagen. På sin hemsida skriver ambassaden att de håller stängt under dagen med anledning av protesterna.

På tisdagen rapporterade AFP att Indonesien kallat upp den svenska ambassadören Marina Berg för ett möte om händelsen. Indonesien är världens folkrikaste muslimska land. Mötet med den svenska ambassadören kommer att äga rum senare i veckan.

Protesterna fortsätter: ”Död åt den svenska regeringen”

I den pakistanska staden Lahore ska hundratals människor ha protesterat mot helgens koranbränning, skriver AFP. Demonstranterna uppges ha ropat att ”Sverige borde skämmas”. Även landets premiärminister Shehbaz Sharif har kritiserat koranbränningen.

ANNONS

”Inga ord är tillräckliga nog för att fördöma det horribla vanhelgandet av den heliga koranen som utförts av en högerextremist i Sverige.”

Vidare skriver han att det är ”oacceptabelt” och att yttrandefriheten ”inte kan användas för att såra de religiösa känslorna hos en och en halv miljard muslimer världen över”.

Även i Irak och Afghanistan har hundratals personer demonstrerat.

– Död åt den svenska regeringen, död åt sådana politiker, skrek demonstranterna i den afghanska staden Khost, uppger AFP.

LÄS MER:Finland öppnar för att gå med i Nato utan Sverige

LÄS MER:Expert: Ta Erdogans utspel på allvar

LÄS MER:Protester vid Sveriges ambassad i Bagdad

LÄS MER:Här är turerna i Natobråket med Turkiet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS