En tidigare demonstration för Palestina på campus vid Columbia University i New York. I en demonstration i helgen ska flera studenter ha attackerats med en kemisk substans.
En tidigare demonstration för Palestina på campus vid Columbia University i New York. I en demonstration i helgen ska flera studenter ha attackerats med en kemisk substans. Bild: Yuki Iwamura

Pro-palestinska studenter attackerade i New York

New York-polisen utreder en händelse på Columbia University där studenter som demonstrerade för Palestina attackerades med någon form av kemisk substans. Flera studenter vittnar om illamående och huvudvärk och substansen uppges ha utvecklats inom den israeliska armén.

ANNONS
|

Det var under tisdagen som polisen i New York (NYPD) gick ut med att man utredde en händelse som inträffat förra veckan på universitetet Columbia. Pro-palestinska studenter på campus ska ha attackerats med någon form av kemisk substans under en demonstration, rapporterar The Guardian.

Studenterna protesterade mot kriget mellan Israel och Hamas där de israeliska bombningarna mot Gazaremsan krävt upp emot 25 000 dödsoffer, enligt palestinska myndigheter. Enligt demonstranterna i New York attackerades flera studenter med någon form av substans som orsakade illamående, huvudvärk och irriterade ögon.

Ex-soldater ska ha infiltrerat

Enligt organisationen Studenter för rättvisa i Palestina (SJP) och dess avdelning på Columbia University hade åtta studenter fått vård på sjukhus efter attacken. Studenterna ska enligt organisationen haft en frän doft från kläder och hår efter attacken.

ANNONS

Polisen utreder nu påståenden om att kemikalierna studenterna ska ha exponerats för ska ha varit blandningen ”skunk”, vilket är en substans som har utvecklats i Israel och används som ett medel för att få kontroll över större folkmassor. Enligt The Guardian är det vanligt att Israel använder substansen på Västbanken.

SJP påstår att två studenter, som tidigare varit med i israeliska armén, infiltrerade demonstrationen genom att ha på sig i palestinasjalar för att sedan attackera studenterna. Detta påstående är något som The Guardian inte kunnat verifiera och ingenting NYPD kunnat bekräfta.

Debatt om yttrandefrihet

I ett uttalande från universitetet har de misstänkta gärningsmännen identifierats och blivit avvisade från campus under tiden som utredningen fortsätter. Polisen i New York uppger att sex anmälningar om händelsen gjorts men att ingen ännu är gripen för attacken. Enligt en talesperson för polisen uppgavs i den första anmälan att studenten ”kände en okänd odör och började må illa och upplevde en svidande känsla i ögonen.”

Det är inte första gången sedan kriget mellan Israel och Hamas inleddes den 7 oktober 2023 som Columbia University varit i hetluften. En debatt om yttrandefrihet har blossat upp i samband med protester på campus. I november förbjöd universitetet två pro-palestinska organisationer, bland annat SJP, för att ha genomfört icke tillåtna evenemang på universitetets mark. Trots förbuden har demonstrationer på campus fortsatt genomförts.

ANNONS

LÄS MER:Uppgifter: Israeliskt förslag om fri lejd för Hamasledare

LÄS MER:Anhöriga till gisslan stormade möte i Israels parlament

LÄS MER:Över 10 000 barn har dött i Gaza: ”Mardrömslikt”

ANNONS