Prinsessan Märtha Louise slutar representera kungahuset

Prinsessan Märtha Louise kommer inte längre att representera det norska kungahuset, rapporterar NRK. Bakgrunden är kontroversiella uttalanden av hennes fästman, shamanen Durek Verrett.

ANNONS
|

Under de senaste veckorna har en process pågått för att klargöra prinsessans roll i det norska kungahuset. Flera har under perioden förespråkat att kungen måste skapa ett större avstånd mellan kungahuset och Märtha Louise och hennes fästman, shamanen Durek Verret, rapporterar NRK.

Prinsessan har varit i blåsväder flera gånger tidigare. Redan för 20 år sedan, då hon blev egenföretagare, tappade hon tilltalsformen ”Hennes Kungliga Höghet”. 2019, då det blev känt att hon hade ett förhållande med Durek Verret och skulle ge sig ut på en turné med namnet ”Prinsessan och shamanen” bestämdes att hon inte skulle få använda sig av prinsesstiteln i kommersiellt syfte.

ANNONS

Stormen tilltog i för ett par månader sedan, då NRK avslöjade att Epilepsiförbundet avslutat sitt samarbete med prinsessan på grund av att flera av Durek Verrets uttalanden stred mot deras värderingar och etik.

Shamanen har ofta fått kritik för sina uttalanden i hälsofrågor. Så sent som i somras hävdade han att en medaljong hade hjälpt honom att tillfriskna från en coronainfektion.

Vill ”skapa fred” kring kungahuset

Förra månaden satte kronprins Haakon ord på den svåra situationen med Märtha Louises roll i kungahuset.

– Dels förlovade min syster sig, och jag lärde känna Durek Verrett och tycker att det är trevligt att vara med honom. Och jag vill att han ska känna sig välkommen i vår familj, sa kronprinsen, enligt NRK.

– Samtidigt känner jag ett stort ansvar för institutionen och jag har förstås märkt att en del av det som sagts och gjorts har skapat mycket diskussion och varit kontroversiellt. Vi måste prata om det och reda ut det. Det är vad vi försöker göra när vi har den här processen, där vi försöker hitta en bra väg framåt. Samtidigt som vi får känslorna, fortsatte kronprinsen enligt norska public service.

På tisdagen kom beskedet att Märtha Louise inte längre ska arbeta för kungahuset och inte heller vara kunglig beskyddare av organisationer.

ANNONS

– Efter en period av många frågor relaterade till mig och min fästmans roll har jag bestämt mig för att jag i nuläget inte längre ska utföra officiella uppgifter för Kungahuset, säger prinsessan i ett pressmeddelande enligt NRK.

– Jag tar det här beslutet i samråd med mina föräldrar, kungen och drottningen, för att skapa fred kring kungahuset.

LÄS MER:Kronprinsessan Mette-Marit har fått corona

LÄS MER:Knarkskandal i norska högvakten – 30 sparkas

ANNONS