Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland med sin amerikanske kollega Mike Pompeo.
Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland med sin amerikanske kollega Mike Pompeo.

Pompeo brännmärker gripanden i Kina

USA:s utrikesminister Mike Pompeo brännmärker Kinas gripande av två kanadensiska medborgare sedan det kinesiska företaget Huaweis finanschef greps i Kanada.

ANNONS
|

Den kanadensiska före detta diplomaten Michael Kovrig samt affärsmannen Michael Spavor utreds av kinesiska myndigheter. De greps tidigare i veckan i Kina för att ha deltagit i aktiviteter som enligt Peking kan skada rikets säkerhet, uppger det kinesiska utrikesdepartementets.

Men många anser att Kina egentligen hämnas för Kanades gripande av Huaweichefen Meng Wanzhou i förra veckan på USA:s begäran. Hon anklagas för att ha mörkat Huaweis koppling till företaget Skycom som trots USA:s sanktioner misstänks ha försökt sälja utrustning till Iran.

"Vara opolitisk"

Meng Wanzhou greps i Vancouver den 1 december men släpptes mot borgen i tisdags.

ANNONS

Pompeo träffade Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland i Washington på fredagen. Han uppmanar Peking att omgående släppa de båda kanadensarna.

De båda utrikesministrarna enades om att hålla politiken borta ur rättsfallet, säger Freeland.

- Det viktigaste vi kan göra är att upprätthålla rättsstatsprincipen, se till att miss Mengs rätt till rättvisa processer respekteras och att den nuvarande rättsprocessen i Kanada fortsätter vara opolitisk, säger hon.

Träffade Kovrig

I Kina anser många i stället att processen mot Meng Wanzhou är en del i Washingtons handelskrig med Peking.

Under fredagen fick Kanadas ambassadör i Kina, John McCallum, ändå träffa Michael Kovrig för första gången sedan han greps och ambassadören pressar på för att även få träffa Michael Spavor.

Michael Kovrig arbetar för International Crises Group (ICG) som forskar om fredliga lösningar på globala konflikter. Michael Spavor arbetar med kulturella utbyten i den kinesiska staden Dandong.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Huawei

Huawei grundades 1987 av Ren Zhengfei, pappa till finanschefen Meng Wanzhou. Bolaget har omkring 180000 anställda och omsatte förra året drygt 92 miljarder dollar. Bolaget ägs av de anställda.

Enligt Wall Street Journal inledde amerikanska myndigheter i april en utredning mot Huawei för misstänkta brott mot USA:s sanktioner mot Iran och Nordkorea.

Gripandet i Vancouver ägde rum samma dag som Donald Trump och Xi Jinping över en måltid i Buenos Aires enades om en vapenvila i handelskriget.

Enligt oberoende analytiker kan Meng Wanzhou komma att användas som en spelbricka under de fortsatta handelsförhandlingarna mellan USA och Kina.

ANNONS