Tysklands kulturminister Claudia Roth. Arkivbild.
Tysklands kulturminister Claudia Roth. Arkivbild. Bild: Michael Sohn/AP/TT

Polska nazistoffer får minnesmärke i Berlin

Nazisternas polska offer ska få en minnesplats i Berlin – 84 år efter Adolf Hitlers invasion av grannlandet.
Planerna tillkännagavs av Tysklands kulturminister Claudia Roth på tisdagen.

ANNONS

– Vi har ett akut behov av en minnesplats, en plats för förståelse och möten med vår granne Polen, sade Roth under en presskonferens.

Projektet inleddes redan 2017 och ska hedra minnet av offren för nazisternas invasion av Polen.

Minnesmärket kommer att kallas "tysk-polska huset" och ska byggas mittemot det tyska parlamentet – på platsen där byggnadskomplexet Krolloper en gång låg, vilket ses som extra symboliskt.

I Krolloper höll nämligen Tysklands ledamöter till när de gav nazisterna den fullkomliga makten 1933, efter att riksdagshuset satts i brand i februari samma år.

Ökade spänningar

Det var också i Krolloper som Hitler tillkännagav invasionen av Polen den 1 september 1939. Händelsen utlöste andra världskriget och ledde till mellan fem och sex miljoner polackers död, inklusive tre miljoner judar.

ANNONS

Beskedet om minnesplatsen kommer samtidigt som Polens regering piskat upp ilskan mot grannlandet inför det polska parlamentsvalet som hålls senare i år.

Jaroslaw Kaczynski, ledare för det styrande partiet Lag och rättvisa (PIS), har antytt att den tyska regeringen vill blanda sig i valkampanjen och tillsätta oppositionsledaren Donald Tusk som premiärminister.

Vill ha skadestånd

De ökade spänningarna var något som kulturminister Roth själv bekräftade under presskonferensen. Som svar på en fråga om Kaczynskis antydningar beklagade hon sig över "vissa anti-tyska kampanjer".

Polen har också länge hävdat att de borde få skadestånd från Tyskland för de förluster de led under andra världskriget.

Påståendena har avvisats av Tyskland som menar att Polen avstod sig från all form av ersättning i ett avtal som skrevs under år 1953.

Det finns ännu inget datum satt för när minnesplatsen kommer att byggas.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS