Påven har accepterat biskopen Grzegorz Kaszaks avgångsansökan efter sexskandalen i stiftet.
Påven har accepterat biskopen Grzegorz Kaszaks avgångsansökan efter sexskandalen i stiftet. Bild: Alessandra Tarantino

Polsk biskop avgår efter sex-orgie i stiftet

Påven har accepterat den polske biskopen Grzegorz Kaszaks avgångsansökan. Vatikanen går inte in på anledningen, men biskopens stift har skakats av en sexskandal – bland annat från en orgie där en deltagare kollapsade efter att ha överdoserat potenshöjande piller.

ANNONS
|

Nyheten om sexorgien slog ner som en bomb i Sosnowiecs stift i sydvästra Polen. En präst utreddes av polis efter att han hade organiserat en orgie i sin lägenhet. Bland deltagarna ska det ha funnits en manlig prostituerad, skriver The Guardian.

Polsk media har rapporterat att orgien urartade, då en av deltagarna kollapsade efter en överdos av potenshöjande medel. Åklagaren har enligt The Guardian sagt att prästen misstänks för att ”ha misslyckats att hjälpa en person som svävade i livsfara”. Han ska ha försökt hindra ambulanspersonal från att komma in i lägenheten.

Utreds av kyrkan

Stiftet har till större delen bekräftat händelserna som rapporterats i polska medier, och har sagt att prästen begått ”ett väldigt allvarligt brott mot moralnormerna” och mot hans skyldigheter som präst.

ANNONS

Prästen har ännu inte åtalats av åklagaren, men han har avskedats och kyrkan har inlett en intern utredning. Han har förnekat att han försökt hindra ambulanspersonalen, och har också ifrågasatt definitionen av en ”orgie”.

”Jag uppfattar detta som en uppenbar attack mot kyrkan, inklusive prästerskapet och de troende, för att förödmjuka dess ställning, uppgifter och uppdrag”, har han sagt i ett uttalande enligt lokal media.

Nu har alltså stiftets biskop, Grzegorz Kaszak, lämnat in sin avgångsansökan och fått den godkänd av påven. Någon anledning till varför 59-årige Kaszak avslutar sin tjänst långt innan den normala pensionsåldern på 75 år anges inte.

LÄS MER:Påven om kriget i Mellanöstern: Sluta, sluta!

LÄS MER:Samkönade relationer het fråga på vatikanmöte

LÄS MER:Påvens förslag: Välsignelse för gaypar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS