Demonstration mot Polens hårda abortregler. Arkivbild.
Demonstration mot Polens hårda abortregler. Arkivbild. Bild: Czarek Sokolowski/AP/TT

Polsk aktivist dömd för aborthjälp

Den polska ​abortaktivisten Justyna Wydrzyńska har dömts till samhällstjänst för medhjälp till abort. Domen har väckt starka reaktioner.

ANNONS
|

Wydrzyńska riskerade tre års fängelse för att hon skickade sin egen abortmedicin till en kvinna i en destruktiv relation som ville genomföra en abort. Kvinnans make upptäckte planerna och anmälde då sin fru till polisen. En månad senare fick kvinnan missfall.

Wydrzyńska förnekar inte handlingen, men sade inför rättegången till TT att hon anser att fallet borde läggas ner eftersom ingen abort genomfördes. Enligt polska medier ska hon överklaga domen på åtta månaders samhällstjänst.

"Kränkning"

Den fällande domen har väckt starka reaktioner såväl inom som utanför Polen.

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk, som även är samordnare för EU-parlamentets aborträttsnätverk All of us, reagerar starkt på domen.

ANNONS

"Att Polens de facto abortförbud dessutom beslutades av landets illegitima konstitutionsdomstol, är i sig en kränkning av rättsstatens principer. EU måste agera, en sådan rättsordning kan vi inte ha i ett EU-land", skriver hon i ett pressmeddelande.

Amnesty reagerar

Även Amnesty international reagerar på domen.

"Fallet skapar ett farligt prejudikat i Polen, där abort är nästan helt förbjudet, och ger en skrämmande ögonblicksbild av konsekvenserna av sådana restriktiva lagar", säger Agnès Callamard, Amnesty Internationals generalsekreterare i ett pressmeddelande.

Polens abortlagstiftning är bland de striktaste i Europa. Abort är tillåtet enbart när den gravida kvinnans hälsa är i fara eller när graviditeten är ett resultat av incest eller våldtäkt. Den som hjälper en gravid kvinna att genomföra en illegal abort riskerar upp till tre års fängelse.

ANNONS