USA:s vicepresident Kamala Harris är i Storbritannien för att prata AI.
USA:s vicepresident Kamala Harris är i Storbritannien för att prata AI. Bild: Leon Neal/AP/TT

Politiska tungviktare vill ha nya regler för AI

AI måste användas på rätt sätt. Det är andemeningen när världens politiska ledare samlats i Storbritannien för att diskutera framtidens teknik.

ANNONS

I dagarna kom såväl USA som G7-länderna med nya riktlinjer och direktiv för hur de tycker att artificiell intelligens (AI) ska utvecklas i framtiden. USA, Kina och EU-ledare har även samlats i Storbritannien för att diskutera positiva och negativa potentiella effekter av AI.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak sade på mötet att AI kan förbättra både ekonomin och samhället, men lade även till:

– Som med all ny teknik för AI med sig farhågor, nya risker – som social skada med partiskhet och desinformation till de mest extrema riskerna som finns.

USA:s president Joe Biden är själv inte i Storbritannien, vicepresident Kamala Harris representerar USA, men presenterade i dagarna nya AI-regler. Bidens nya AI-giv lades fram i ett så kallat presidentdekret, ett beslut som inte behöver gå igenom kongressen. Innehållet är till stora delar i linje med vad som tidigare föreslagits på området, både av branschen själva men också från politiskt håll.

ANNONS

Bland annat ska det tas fram "en ny standard" vad gäller säkerhet på AI-området.

Biden vill även säkerställa att AI inte kan användas för att göra "farliga biologiska material" samt skydda amerikaners rätt till privatliv genom att stärka "integritetsskydd" inom området.

Även EU, och andra större politiska aktörer, har liknande AI-riktlinjer och lagar på gång. Det är oklart exakt när någon av dem får praktisk effekt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS