Polismördaren identifierad som Micah Johnson

Fem av de tolv poliser som skjutits vid en demonstration i Dallas, USA, har dött. Gärningsmannen, 25-åriga Micah Johnson, dog efter att polisen sprängde med hjälp av en robot. Enligt polischefen David Brown i Dallas ville han skjuta vita poliser.

ANNONS

Den senaste veckan har två svarta män skjutits till döds av polisen i USA. Som en rektionen på polisens brutalitet mot svarta hölls under torsdagen en demonstration i Dallas. Under protesten började en ensam gärningsman skjuta mot folkmassanstrax innan klockan 03 svensk tid.

Bilder från demonstrationen visar hur mängder av personer samt poliser som fanns på platsen tar skydd bakom bilar på gatan.

Läs också: Polis sköt ihjäl man med fyra skott

Enligt vittnen som CNN talat med ska 20 till 30 skott ha avlossats i en snabb takt. Fem poliser dog och ytterligare sex skadades. Även två civila skadades i samband med skjutningen.

ANNONS

Redan på fredagen kunde de flesta av de skottskadade poliserna lämna sjukhuset. Enligt polischefen David Brown ska gärningsmannen i Dallas ha agerat ensam och inte ha tillhört någon grupp.

– Splittring måste upphöra, säger David Brown i ett tydligt ställningstagande efterde senaste dagarnas skottlossningar som fått en rasdebattatt blossa upp i USA.

– Vi kan inte föreställa oss hur en person som kan begå en sådan här gärning tänker. Han ville döda poliser. Han uttryckte ilska över Black Lives Matter (slagtermen som använts efter att två svarta män skjutits till döds av vita poliser på två dagar, reds. anm.).

Det sades till en början att detrördesig om två krypskyttar som ska ha skjutit poliserna. Senare uppgavs det i media att tre misstänkta hadegripits och att en fjärde misstänkt gärningsman vardöd. Men den senaste uppgiften, efter en presskonferens på fredagseftermiddagen, är att det var en ensam gärningsman som låg bakom dådet.

Gärningsmannen befann sig i ett parkeringsgarage. Till poliserna sa han bland annat att han placerat ut flera bomber i staden. Polisen förhandlade med honom i flera timmar och vid klockan 10 svensk tid sköts gärningsmannen till döds efter att polisen skickat in en robot med en sprängladdning.

Polisen letade efter explosiva ämnen och misstänkta bomber i parkeringsgaraget och i centrala delar av Dallas, men meddelade senare att några sådana inte fanns.

ANNONS

Läs också: Svart man sköts till döds av polis

Demonstrationer har organiserats på flera håll i USA de senaste dagarna, bland annat i New York, Chicago och Los Angeles. Den tändande gnistan var fallen där två svarta misstänkta män sköts till döds av poliser, en i Louisiana och en i Minnesota tidigare i veckan.

Justitiedepartementet har satt igång en utredning om händelserna.

-Jag vill att ni ska veta att en utredning är i gång. Det leds av USA:s justitiedepartement, säger Louisianas guvernör Jon Bel Edwards.

USA:s president Barack Obama pressar på för att polisen snabbt ska genomföra de reformer som rekommenderades av Vita huset förra året. Han uppmanar vita amerikaner att inte se dödsskjutningarna av de svarta männen som en marginell fråga.

-Det här är inte bara en svart fråga, det är inte bara en latinamerikansk fråga. Det här är en amerikansk fråga som vi alla borde bry oss om, säger han.

Utredare har fastställt att gärningsmannen inte har någon koppling till någon terroristorganisation. "Det är min uppfattning att utredarna nu offentligt har uteslutit möjligheten att den enskilde som utförde denna fruktansvärda våldshandling hade någon form av kopplingtill terroristorganisationer, varkeni USA eller runt om i världen", Josh Earnest, talesman på Vita huset.

ANNONS

Enligt CNN har det inte dött så här många poliser sen 11 september 2001.

ANNONS