En video har börjat cirkulera på sociala medier som uppges visa hur människor på en tunnelbanestation i Teheran flyr när den iranska säkerhetspolisen börjar skjuta mot dem.
En video har börjat cirkulera på sociala medier som uppges visa hur människor på en tunnelbanestation i Teheran flyr när den iranska säkerhetspolisen börjar skjuta mot dem. Bild: Skärmdump / Twitter

Polis i Iran misstänks ha skjutit mot och misshandlat människor

Just nu sprids videor på sociala medier som uppges visa hur den iranska polisen skjuter mot och attackerar civila på en tunnelbanestation. På en video hörs skott och en folkmassa springer i panik.

ANNONS
|

Det har nu gått två månader sedan den 22-åriga kurdisk-iranska kvinnan Mahsa Jina Amini dog i Teheran, vilket lett till omfattande protester både i Iran och i resten av världen. Från Iran har det kommit rapporter om att polisen tagit till våld mot demonstranter och att folk har dött under protesterna.

Nu delas videor på sociala medier som uppges visa hur de iranska säkerhetsstyrkorna öppnar eld mot människor vid en tunnelbanestation i huvudstaden Teheran, vilket The Guardian även rapporterar.

I videon kan man se människor som står och väntar på en tunnelbanestation i Teheran när man plötsligt hur ljudet av skottlossning. Människorna får panik och börjar springa, varav några ramlar och får människor över sig.

ANNONS

En annan video uppges visa hur poliser misshandlar kvinnor inne på en tunnelbanevagn för att de inte bär sjal på ett ”korrekt sätt”.

Lagförändring kan innebära att fler dödsstraff utfärdas

Över 300 människor har dödats av säkerhetsstyrkor under de senaste månadernas protester, enligt den Oslo-baserade gruppen Iran Human Rights (IHR). Gruppen säger att 15 000 människor ska ha gripits, en siffra som de iranska myndigheterna förnekar.

Tidigare i veckan rapporterade The Guardian om att Iran utfärdat den första dödsdomen över protesterna i landet. Personen som dömts till döden har inte identifierats men anklagas för att ha tänt eld på en regeringsbyggnad.

Dödsdomen kom efter att 227 av Irans 290 lagstiftare röstat för att dödsstraff ska kunna utdelas för allvarliga brott mot staten. Samtidigt krävde en del tjänstemän att regeringen ska ta hårdare tag mot oroligheterna i landet.

Omröstningen om dödsstraffet ledde till att felaktig information började spridas på sociala medier om att de 15 000 människor som ska ha gripits i Iran dömts till döden. Informationen delades bland annat på Twitter av Kanadas premiärminister Justin Trudeau, som senare tog bort sin tweet, uppger The Guardian.

Hittills har fem demonstranter dömts till döden.

LÄS MER:Fem ihjälskjutna i Iran

LÄS MER:Nya dödsdomar mot iranska demonstranter

LÄS MER:Fem personer dömda till döden efter protester i Iran

ANNONS