Polens premiärminister: Wagnersoldater närmar sig polska gränsen

Enligt Polens premiärminister Mateusz Morawiecki ska Wagnersoldater röra sig allt närmre den belarusiska staden Hrodna, som ligger femton kilometer från gränsen till Polen. Morawiecki befarar att Wagnergruppen kommer att försöka destabilisera området kring gränsen, rapporterar Reuters.

ANNONS
|

Tidigare i juli stationerade Polen mer än 1 000 soldater nära gränsen till Belarus. Detta efter att Wagnergruppens närvaro i Belarus har lett till en oro för ökad spänning vid den polska gränsen.

Under lördagen gick Polens premiärminister Mateusz Morawiecki ut med uppgifter om att ett ytterligare hundratal Wagnersoldater är på väg till staden Hrodno, som ligger ungefär 15 kilometer från gränsen till Polen.

Strategiskt viktig

Staden bedöms ha en signifikant strategisk position, då den ligger nära Suwalkikorridoren. En landremsa vid gränsen mellan Polen och Litauen, båda Natomedlemmar, som avskiljer den ryska exklaven Kaliningrad från Belarus, som är allierat med Ryssland.

ANNONS

– Situationen blir allt mer allvarlig. Troligtvis kommer de (Wagnergruppen, reds. anm.,) förklä sig som belarusiska gränsvakter och hjälpa illegala migranter att ta sig in på polskt territorium, för att destabilisera Polen, sade Morawiecki vid en presskonferens i Gliwice tidigare under lördagen.

Mateusz Morawiecki har dock inte offentliggjort sina källor rörande det uttalande han gjorde under lördagen. Ledaren för den belarusiska oppositionen, Anton Motolko, har sagt att de inte har sett några bevis på att Wagner rör sig mot Hrodna.

Wagner drar sig ur kriget i Ukraina – ska fokusera på Afrika

Wagners förflyttning till Belarus är enligt Rysslands president Vladimir Putin en påföljd av det avtal som gjordes för att sätta stopp för gruppens försök att ta kontroll över ryska arméns huvudkvarter, deras marsch mot Moskva och försök till att starta inbördeskrig i Ryssland.

Den 19 juli spreds en video där Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin välkomnade soldater till Belarus, och ska då ha sagt att de inte längre skulle delta i kriget i Ukraina. I stället ska de spara sina krafter åt de konflikter i Afrika som Wagnergruppen deltar i, samtidigt som de ska träna den belarusiska armén.

Dagen efter videon spreds ska Wagnersoldater ha anlänt till en träningsanläggning i närheten av staden Brest, belägen precis vid gränsen till Polen.

ANNONS

LÄS MER:Wagnerledaren Prigozjin i Ryssland under toppmötet

LÄS MER:Satellitbilder visar Wagnergruppens nya bas i Belarus

LÄS MER:MI6-chefen uppmanar ryssar som inte gillar kriget att börja spionera

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS