Premiärminister Mateusz Morawiecki, som är praktiserande katolik, fällde kommentaren i samband med en utfrågning på Facebook. Arkivbild.
Premiärminister Mateusz Morawiecki, som är praktiserande katolik, fällde kommentaren i samband med en utfrågning på Facebook. Arkivbild. Bild: Thibault Camus/AP/TT

Polens premiärminister för dödsstraff

ANNONS

Polens konservativa premiärminister Mateusz Morawiecki har uttalat sig positivt om att införa dödsstraff.

Morawiecki, som är praktiserande katolik, fällde kommentaren i samband med en utfrågning på Facebook.

"Enligt min åsikt borde dödsstraffet vara tillämpligt på de grövsta brotten", svarade han på en fråga och tillade att han inte håller med den romersk-katolska kyrkans hållning i frågan.

Polen avskaffade dödsstraffet 1997 i samband med reformer efter sitt kommunistiska arv och förberedelser för att gå med i EU. 2013 skrev Polen under Europakonventionen som förbjuder avrättningar.

Enligt Morawiecki kom avskaffandet för tidigt.

Hans uttalande har kritiserats av oppositionen och han utmärker sig även som den ende ledaren i EU:s 27 medlemsländer som förespråkar straffet.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS