Ukrainare och polacker protesterar mot Rysslands krig i Ukraina framför den ryska ambassaden i Warszawa i februari.
Ukrainare och polacker protesterar mot Rysslands krig i Ukraina framför den ryska ambassaden i Warszawa i februari. Bild: Czarek Sokolowski/AP/TT

Polen: Kan skicka hem krigsföra ukrainare

Polen och Litauen kan komma att hjälpa Ukraina i kampen att få fler soldater till slagfälten.
– Allt är möjligt, säger försvarsminister Wladyslaw Kosiniak-Kamysz till tv-bolaget Polsat.

ANNONS

Kiev kämpar med ökade larm om glest bemannade skyttegravar och brist på nya rekryter till fronten.

– Vi har sedan länge föreslagit att vi kan hjälpa den ukrainska sidan att se till att människor som är föremål för obligatorisk militärservice åker till Ukraina, säger Polens försvarsminister nu.

Hundratusentals ukrainare flydde Ukraina när Ryssland invaderade i februari 2022, många av dem via Polen. Fler än 150 000 ukrainska män i stridbar ålder befinner sig fortfarande i Polen, enligt siffror från FN:s flyktingorgan UNHCR.

Litauens försvarsminister Laurynas Kasciunas säger att myndigheterna i Vilnius skulle kunna komma att göra samma sak som Polen diskuterar.

ANNONS

– Jag tror att det är det rätta, säger Kasciunas och refererar till Kosiniak-Kamyszs uttalanden.

Kiev har nyligen klubbat en ny mobiliseringslag i ljuset av soldatbristen. Det handlar bland annat om sänkt ålder för obligatorisk mobilisering och skärpta straff för dem som smiter från sina inkallelser.

På onsdagen meddelade regeringen att ukrainska beskickningar inte längre kommer att utfärda pass till vissa män i stridbar ålder. Beskedet väckte ilska bland utlandsukrainare i bland annat Polen, enligt AFP.

ANNONS