Philip Manshaus häktas efter moskéattacken

Under måndagen häktades 21-årige Philip Manshaus misstänkt för mord och terrorbrott efter moskéattacken i norska Bærum. Han var blåslagen i ansiktet när han gick in i rättssalen och log mot pressen då han satte sig ner.

ANNONS
|

Vid 13.15-tiden tog den misstänkte gärningsmannen plats i rättssalen i Oslo tingsrätt. Han var blåslagen i ansiktet, iförd blå häkteskläder och log mot pressen. Runt bägge ögonen syntes blåmärken och han hade tydliga sår på halsen.

Utanför salen – som byggdes specifikt för rättegången mot Anders Behring Breivik – trängdes ett stort pressuppbåd och polisen hade satt in extra resurser både i och utanför rätten.

Innan 16.30 kom beskedet att Philip Manshaus häktas i fyra veckor misstänkt för mord, försök till mord och terrorbrott. De två första veckorna gäller fulla restriktioner, vilket innebär total isolering. Han kommer dessutom ha brev- och besöksförbud.

ANNONS

Enligt rätten finns det en stor risk att 21-åringen kommer begå liknande brott om han inte hålls häktad.

Svarar inte på frågor

Mannen har under förhör nekat till att svara på frågor, men gav inför häktningsförhandlingen tillstånd till att låta sig fotograferas. Polisen ville dock att förhandlingen sker bakom stängda dörrar, vilket tingsrätten godkände när förhandlingarna inleddes. Efter att de avslutats meddelade den misstänktes advokat Unni Fries att hennes klient begär att få släppas på fri fot.

– Han har inte erkänt brott, och för övrigt har han nyttjat sig av rätten att inte behöva förklara sig, sade Fries till reportrar på plats i Oslo tingsrätt enligt NTB.

Rätten beslutade att häktesförhandlingen skulle ske bakom stängda dörrar.

Senare under eftermiddagen häktades Manshaus alltså misstänkt för mord på sin 17-åriga styvsyster. Han är även misstänkt för mordförsök och terrorbrott efter lördagens moskéattack.

Under en presskonferens på måndagen bekräftade polisen uppgiften att de tidigare fått tips om den misstänkte. Polisen beskriver tipset, som kom för runt ett år sedan, som så pass vagt att man valde att inte följa upp det.

Efter dådet framkom att den gripne mannen på ett nätforum ställt sig bakom flera skjutningar den senaste tiden, bland annat massakern i El Paso i USA och moskéskjutningen i Christchurch i Nya Zeeland.

ANNONS

Ett inlägg, som publicerades kort före moskéattacken, ska ha avslutats med orden "Valhalla väntar".

LÄS MER:Säkerhetspolisen: Vagt tips om misstänkt

Hade hjälm med kamera

Det var strax efter klockan 16 i lördags som larmet kom om skottlossning i moskén i Bærum strax utanför Oslo. Polisen har bekräftat att flera skott avlossades, men ingen skadades allvarligt då en 65-årig moskébesökare snabbt lyckades avväpna den misstänkte.

I samband med det uppkom den misstänktes blåmärken och skador. Det säger hans advokat Unni Fries till Dagbladet.

Enligt kammaråklagare Pål-Fredrik Hjort Kraby bar 21-åringen en hjälm med en Gopro-kamera under skottlossningen som innehåller flera viktiga bevis. Exakt vad som filmats vill han dock inte gå in på.

I ett inlägg på ett nätforum som postades strax före attacken skriver en person som uppger sig vara Philip Manshaus att han försökt, men misslyckats, att livesända händelseförloppet. Att livesändningen misslyckades ligger i linje med polisens utredning.

– Vi har försökt undersöka om det förekom något sådant men inte kunnat hitta någonting, säger Hjort Kraby.

Kommunen höll krismöte

Under måndagen har Bærums kommunledning hållit krismöte för att diskutera vilka åtgärder man bör sätta in kommande veckor, i skolor liksom i muslimska miljöer.

– Det blir viktigt att ta hand om alla inblandade under dagarna och veckorna som kommer, säger kommunordförande Lisbeth Hammer Krog (H) till VG.

ANNONS

21-åringens familj hälsar via advokaten Vibeke Hein Bæra att de tar starkt avstånd från dådet skriver VG. De uttrycker samtidigt att de är lättade över att skottlossningen inte fick en allvarligare utgång för de som befann sig i moskén.

Efter attacken hittade polisen en 17-årig flicka död i den lägenhet i Bærum där Philip Manshaus bott. Hon rapporterades senare vara den misstänktes styvsyster. Motivet bakom det misstänkta mordet är fortfarande oklart enligt polisen.

– Det här drabbar familjer, klasskamrater, ett stort grannskap. Det gör ont, det smärtar. Vi är väldigt påverkade, säger Lisbeth Hammer Krog.

I morgon kommer skolan där flickan var elev att flagga på halv stång och en minnesstund kommer att arrangeras, enligt NTB.

Under söndagskvällen öppnades Eiksmarka kyrka utanför Oslo sina dörrar för sörjande.

– Det var väldigt starkt. Många ungdomar kom hit och gav uttryck för sin sorg, säger prästen Stein Bjarne Westnes till VG.

Philip Manshaus ska ha egendomar värda flera miljoner norska kronor, enligt Dagbladet.

År 2018 ska hans förmögenhet ha uppgått till tre miljoner norska kronor.

Fakta: Moskéattacken

Klockan 16.07 på lördagen den 10 augusti mottog polisen i Oslo larmet om en attack mot moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum, väster om den norska huvudstaden. På grund av språkförbistring – personen som ringde in talade dålig norska – bedömde polisen först situationen som mindre allvarlig än den var vilket ledde till att utryckningen försenades.

Då polisen kom till platsen hade den misstänkte gärningspersonen, en 21-årig man boende i området, redan övermannats av en församlingsmedlem. Bägge var lindrigt skadade.

Polisen har bekräftat att flera skott avlossades inne i moskén samt att två vapen hittades, men inte berättat vilken typ av vapen det rör sig om.

Under en husrannsakan på lördagskvällen hittades en 17-årig flicka död på en adress där den gripne bott. Polisen har bekräftat att det rör sig om en styvsyster till den gripne samt att han misstänks ha dödat henne.

Före moskéattacken publicerade den gripne ett inlägg på ett nätforum där han hyllade masskjutningen i amerikanska El Paso den 3 augusti, då 22 människor miste livet, samt terrordådet mot två moskéer i nyzeeländska Christchurch i mars, då över 50 personer dödades. Polisen kände till mannens nätaktiviteter men anade inte att en attack var nära förestående.

Attacken mot moskén rubriceras som mordförsök. Dessutom utreds den som försök till terrordåd. Den gripne misstänks även för mord på sin 17-åriga styvsyster.

Källor: NTB, NRK

ANNONS