Kvinnor ska få rösta. I alla fall några. I alla fall de som påven har valt ut. Men de manliga biskoparna kommer fortfarande ha sista ordet i mötet som avhandlar viktiga frågor för den katolska kyrkan.
Kvinnor ska få rösta. I alla fall några. I alla fall de som påven har valt ut. Men de manliga biskoparna kommer fortfarande ha sista ordet i mötet som avhandlar viktiga frågor för den katolska kyrkan. Bild: Alessandra Tarantino

Påvens vändning: Kvinnor får rösta

För första gången ska kvinnor få rösta när katolska biskopar snart ska mötas för att diskutera olika frågor. Beslutet från påve Franciskus är tänkt att ge kvinnor större inflytande inom den katolska kyrkan.

ANNONS
|

Den katolska kyrkan domineras av män. Påven är man, kardinalerna är män och biskoparna är även de män.

Men nu när biskopssynoden ska träffas, ett slags stormöte bland högt uppsatta ledare inom den katolska kyrkan, ska även kvinnor få komma in i värmen och göra sina röster hörda. Det är ett beslut som påve Franciskus aviserat under onsdagen, rapporterar AP.

Vatikanen gick ut med förändringen i ett uttalande och underströk påvens vision till troende, som inte är präster, biskopar och kardinaler, att aktivt delta i den katolska kyrkans affärer.

Sedan 1960-talet, då katolska kyrkan moderniserades, har påvar samlat världens biskopar till Rom för att diskutera specifika ämnen rörande kyrkan under ett par veckor. I slutet av mötet är det tänkt att biskoparna röstar på specifika förslag och lägger sedan fram de framröstade förslagen till påven.

ANNONS

Enligt det nya beslutet från Franciskus kommer fem religiösa systrar tillsammans med fem präster få rösträtt för olika religiösa grenar inom katolska kyrkan. Utöver dem kommer 70 personer, som inte är biskopar, få ta del av synoden. Där är tanken att hälften av de 70 ska vara kvinnor som får rösta.

”Ingen revolution”

Samtidigt är kardinal Mario Grech, som är ansvarig för synoden, noga med att påpeka att det är främst biskoparna i församlingen som kommer att sätta agendan, eftersom de kommer att vara i majoritet i synoden. Bara runt 21 procent av de representerade i församlingen kommer vara utan ett biskopsämbete.

Icke-biskoparna kommer att utses och presenteras till påven utifrån geografisk tillhörighet. Men till slut är det Franciskus som kommer att utse vilka som ska få vara med på biskopsynoden.

– Det här är en viktig förändring, men det är ingen revolution, säger kardinal Jean-Claude Hollerich, en huvudorganisatör inom biskopsynoden, till AP.

Nästa biskopsmöte kommer att äga rum 4-29 oktober i år.

LÄS MER:Påven i storbråk – jämförde ledare med Hitler

LÄS MER:Påven hoppas resa till sitt hemland

LÄS MER:Påven: Homosexualitet inget brott – men en synd

ANNONS