Max Andersson är en av flera hundra som arbetar på Europaparlamentet i Strasbourg.
Max Andersson är en av flera hundra som arbetar på Europaparlamentet i Strasbourg.

Parlamentariker fast i timmar efter dådet

EU-parlamentet stängdes under tisdagskvällen efter skottlossningen i Strasbourg. Hundratals parlamentariker fick inte lämna parlamentet förrän tidigt på morgonen. En tyst minut för offren har hållits i parlamentet.

ANNONS
|

- Klockan 02.30 fick jag information av en kollega om att man hade börjat köra ut ledamöter, någon gång vid 03 började även parlamentets övriga personal få skjuts i bussar, säger EU-parlamentarikern Max Andersson (MP).

Det här är fjärde gången under mandatperioden som en terroristattack inträffar.

- Man vet vad man ska göra. Det första man gör är att uppdatera Facebook och sedan skicka sms till alla människor som inte skaffar sin information via sociala medier, säger han.

ANNONS

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström var på väg till området där dådet inträffade, men var försenad.

- Polisen hade just hunnit spärra av så vi kunde inte komma in – och det var ju väldigt tur, naturligtvis, säger Malmström.

- Jag och min personal och mina medarbetare här är okej, men det är klart att alla är väldigt skakade av det som har hänt.

Oron är stor för nya dåd.

- Har man bott några år i Frankrike och Bryssel och så vidare så har man ju tyvärr upplevt detta. Jag kan inte säga att man vänjer sig, för det gör man aldrig. Det är alltid en fasansfull upplevelse. Men det har blivit en del av ens liv.

ANNONS

EU-parlamentet hedrade offren med en tyst minut.

- Det var en attack mot freden, demokratin och vårt sätt att leva. Vi måste reagera genom att agera precis tvärtom mot de som vill skada demokratin. Vi ska inte förändra våra vanor, sade talmannen Antonio Tajani och möttes av applåder från ledamöterna.

TT

ANNONS