Tigermyggan har etablerat sig snabbt i Europa på grund av klimatförändringarna.
Tigermyggan har etablerat sig snabbt i Europa på grund av klimatförändringarna. Bild: AP

Paris besprutar stadsdelar i jakt på tigermyggan

Efter att två personer insjuknat i denguefeber vidtar hälsomyndigheten i Paris en unik åtgärd. För första gången besprutas bostadsområden för att bekämpa tigermyggan, som kan sprida tropiska sjukdomar.

ANNONS
|

Tidigt på torsdagsmorgonen stängdes vägarna i sydöstra Paris av och invånarna ombads stanna inne. I området hade en person insjuknat i denguefeber efter att ha återvänt från en resa, vilket fick myndigheterna att ta till en unik åtgärd. För första gången besprutades i stor omfattning träd, grönytor och andra platser där myggor trivs och förökar sig. Målet är att ta kål på tigermyggan, som kan bära zika- och denguevirus.

Om myggan sticker en person som är sjuk i Denguefeber blir den bärare av smittan och kan sprida den vidare.

– Det var första gången i Paris, men inte första gången i Frankrike. Södra Frankrike har drabbats av tigermyggor i några år nu, säger Paris vice borgmästare Anny Souyris, enligt The Guardian.

ANNONS

Vill minska spridningen

Enligt den parisiska hälsomyndigheten besprutades ett område på 150 meter runtom den smittade personens bostad i det trettonde arrondissementet.

”Operationerna utförs för att minska risken för spridning av dengue”, skriver myndigheten i ett uttalande.

Ytterligare en besprutningsåtgärd genomfördes natten till fredag i Colombesförorten nordost om Paris, efter att en andra person som återvänt från resa insjuknade i denguefeber.

Klimatförändringarna gynnar myggan

Tigermyggan, som har sitt naturliga habitat i Sydostasien, blev en vanligare syn i södra Europa i början av 2000-talet. Den har snabbt letat sig allt längre norrut och etablerat sig i Tyskland, Frankrike och Schweiz. Klimatförändringarna tros ha gett tigermyggan bättre förutsättningar. Det varmare klimatet gör äggens inkubationstid kortare och vintrarna är inte längre kalla nog för att ta död på dem.

Myggan hittades första gången i Frankrike 2004 och finns nu i 71 av 96 regioner på fastlandet. I augusti rapporterades det första fallet av tigermygga någonsin i Sverige, då två hemvändande turister upptäckte att det kläcktes ägg på plantor som de tagit med sig hem från Spanien.

LÄS MER:Fruktad tigermygga upptäckt i Sverige

LÄS MER:Djuren som blir fler – på grund av människan

ANNONS