Palestinska myndighetens premiärminister Mohammad Shtayyeh avgår. Arkivbild.
Palestinska myndighetens premiärminister Mohammad Shtayyeh avgår. Arkivbild. Bild: Lewis Joly/AP/TT

Palestinska regeringen avgår

President Mahmud Abbas har godkänt att den palestinska regeringen med säte på Västbanken avgår. Anledningen sägs vara att det behövs nya metoder för hur politiken ska skötas efter Israels krig mot Hamas i Gaza.

ANNONS

Det var under måndagsmorgonen som premiärminister Mohammad Shtayyeh lämnade in sin avskedsansökan till Abbas, presidenten för det palestinska självstyret.

I ett uttalande senare på dagen meddelar Abbas att han godkänner premiärministerns avskedsansökan. Nu ger han Shtayyehs regering i uppdrag att fortsätta "tillfälligt tills en ny regering bildas", heter det i uttalandet.

Shtayyeh tillhör liksom Abbas partiet Fatah, den största gruppen i den palestinska paraplyorganisationen PLO.

– Nästa steg och dess utmaningar kräver nya parlamentariska och politiska metoder som tar hänsyn till den nya verkligheten i Gaza, sade Shtayyeh på en pressträff.

Avgången kan leda till att en ny palestinsk myndighet bildas som kan genomföra reformer backade av USA, skriver nyhetsbyrån AP.

ANNONS

USA vill nämligen att en reformerad palestinsk myndighet ska styra Gaza när kriget är över. Men flera hinder kvarstår för att den visionen ska bli verklighet.

Mohammad Shtayyeh har varit premiärminister sedan 2019.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS