Norges utrikesminister Espen Barth Eide (höger) överlämnar dokument om diplomatiska kontakter med Palestinska myndigheten till dess premiärminister Mohammed Mustafa.
Norges utrikesminister Espen Barth Eide (höger) överlämnar dokument om diplomatiska kontakter med Palestinska myndigheten till dess premiärminister Mohammed Mustafa. Bild: Virginia Mayo/AP/T

Palestinsk ledare i charmoffensiv i Bryssel

Palestinska myndighetens premiärminister Mohammed Mustafa förstärker banden med Norges och Spaniens utrikesministrar samt EU:s utrikeschef under ett besök i Bryssel.
Utrikesminister Espen Barth Eide tror att fler EU-länder snart kommer att erkänna Palestina.

ANNONS

Norge överlämnade de formella dokument som visar att Oslo inleder diplomatiska kontakter med Palestinska myndigheten (PA). Den norske utrikesministern sade i samband med mötet att han tror att utvecklingen blir en "gamechanger" – en vändpunkt i hur EU ser på PA.

Under två dagar ska flera möten hållas i Bryssel om stöd för PA.

– Det visar att det nu finns en stark önskan om att vidareutveckla en holistisk fredslösning för regionen, sade Barth Eide (Arbeiderpartiet).

Den palestinske premiärministern, som utsågs till posten i mars av palestiniernas president Mahmud Abbas, lovade att presentera förslag om hur Palestinska myndigheten ska utvecklas.

ANNONS

– Vi ser (söndagens) möte som en viktig möjlighet för oss som regering att presentera våra prioriteter och planer för framtiden, sade Mustafa.

Vid mötena deltar även Arabförbundet och Organisationen för islamiska stater.

Spanskt beslut

Spaniens utrikesminister José Manuel Albares sade att ett erkännande av den palestinska staten "innebär ett erkännande för det palestinska folket och är den bästa garanten för Israels säkerhet".

Det spanska utspelet gjordes i samband med ett möte i Bryssel mellan den socialistiske spanske utrikesministern och Mohammed Mustafa.

Spaniens parlament röstar på tisdag om att erkänna Palestina som suverän stat. Norge erkände Palestina den 22 maj, och även Irland går samma väg.

Sverige erkände Palestina som suverän stat 2014.

"Stark palestinsk myndighet"

EU:s utrikeschef Josep Borrell deltar i de möten som handlar om Palestinska myndigheten och om framtida stöd.

På söndagen hade Borrell möten med Mohammed Mustafa, och i samband med samtalen underströk Borrell behovet av en stark palestinsk myndighet:

– En fungerande palestinsk myndighet ligger också i Israels intresse. Om vi ska nå fred, så behöver vi en stark palestinsk myndighet, inte en svagare (sådan).

ANNONS