Påve Franciskus vid besöket i Skåe i fjol. Arkivbild.
Påve Franciskus vid besöket i Skåe i fjol. Arkivbild.

Ovisst fredspris – i skuggan av Burma

Blir det påvens tur i år? Eller EU:s utrikeschef? Eller går priset rentav till alliansen mot kärnvapen? Gissningarna är lika osäkra som vanligt inför utdelandet av Nobels fredspris – i år dessutom med en bitter bismak från utvecklingen i Burma.

ANNONS
|

- Jag hoppas att hennes visioner kommer att stimulera arbetet för frihet och demokrati världen över, sade Norges dåvarande utrikesminister Thorvald Stoltenberg, när demokratiaktivisten Aung San Suu Kyi hedrades av den norska Nobelkommittén år 1991.

Men det var då.

Efter att under många år ha hyllats världen över har glorian hamnat rejält på sned för den nu 72-åriga statsledaren. De senaste årens demokratisering i Burma har fört Aung San Suu Kyi till makten – men också gett henne ett tungt ansvar för regeringsstyrkornas agerande mot de muslimska rohingyerna. Krav har till och med framförts om att Aung San Suu Kyi borde fråntas sitt fredspris.

ANNONS

Skapar funderingar

Så långt lär det emellertid knappast gå.

- Aung San Suu Kyi var en väldigt viktigt taleskvinna för mänskliga rättigheter i Burma och stora delar av Asien. Det kan ingen ta ifrån henne, säger Geir Lundestad, ordförande i norska Nobelkommittén 1990–2014, till nyhetsbyrån Reuters.

Händelserna i Burma skapar hursomhelst funderingar inför offentliggörandet av årets fredspristagare, den 6 oktober.

Kommer Nobelkommittén nu att välja en "mjäkigare" vinnare och dra sig från att dela ut priset till någon som senare kan kritiseras? Eller väljer man att sticka ut hakan för att få bort uppmärksamheten kring gamla synder?

UNHCR eller påven?

Kandidaterna är i alla fall många, precis som vanligt.

FN:s flyktingkommissariat, UNHCR, har redan prisats två gånger (1954 och 1981), men kan i flyktingkrisens spår mycket väl komma att vinna en tredje gång. Påven Franciskus, med sin kamp mot fattigdom, tillhör också de flitigt omnämnda.

Stadigt återkommande favoriter är kongolesiske läkaren Denis Mukwege och ryska mr-aktivisterna Svetlana Gannusjkina och Ljudmila Aleksejeva.

Svenska kvinnorättsorganisationen Kvinna till kvinna hoppas i sin tur på ett klassiskt fredspristema och vill ge priset till Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, ICAN.

ANNONS

- De har gjort ett helt fantastiskt arbete med att få till det här kärnvapenförbudet som har förhandlats fram och som nu är öppet för underskrift. Det här är ju helt grundläggande och en otroligt viktig normativ utveckling där 122 länder säger ifrån att "det här går inte längre, kärnvapen måste förbjudas, de är ett hot mot hela mänskligheten", säger generalsekreterare Lena Ag till TT.

Mogherini?

Även det norska fredsforskningsinstitutet Prio är inne på samma tema och vill prisa uppgörelsen kring atomprogrammet i Iran.

"I en tid där hoten om att använda kärnvapen har blivit mer verkliga är det viktigt att skydda initiativ som bidrar till att begränsa utveckling och spridning av atomvapen", konstaterar nye Prio-chefen Henrik Urdal i institutets traditionella Nobel-gissning där Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif och EU:s italienska utrikeschef Federica Mogherini hamnar högst upp på listan.

Å andra sidan har Prio inte lyckats gissa rätt sedan 2007.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Nobels fredspris

Nobels fredspris utses, i enlighet med Alfred Nobels testamente, av den norska Nobelkommittén som i sin tur utses av det norska Stortinget.

Kommittén bildades i april 1897, men kunde dela ut sitt första pris först 1901, då till Henry Dunant, schweizisk grundare av Röda Korset, samt franske fredsaktivisten Frédéric Passy.

Första kvinna att prisas var österrikiskan Bertha von Suttner 1905.

Priset ska enligt testamentet gå till "broderskap mellan nationer, avskaffande eller minskande av arméer och för att upprätthålla och främja fred i världen".

Världsdelsmässigt har Europa 48 individuella pristagare, Nordamerika 24, Asien 18, Afrika 10 och Sydamerika 3.

Fem svenskar har fått fredspriset: Klas Pontus Arnoldson (1908), Hjalmar Branting (1921), Nathan Söderblom (1930), Dag Hammarskjöld (1961) och Alva Myrdal (1982).

Fakta: Tio senaste pristagarna

Här är de senaste vinnarna av Nobels fredspris:

 1. 2016: Colombias president Juan Manuel Santos.
 2. 2015: Tunisiens nationella dialogkvartett.
 3. 2014: Barnrättsaktivisterna Malala Yousafzai från Pakistan och Kailash Satyarthi från Indien.
 4. 2013: Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW.
 5. 2012: Europeiska unionen, EU.
 6. 2011: Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, liberianska fredsaktivisten Leymah Gbowee samt jemenitiska journalisten och aktivisten Tawakkul Karman.
 7. 2010: Kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.
 8. 2009: USA:s president Barack Obama.
 9. 2008: Finlands förre president Martti Ahtisaari.
 10. 2007: FN:s klimatpanel IPCC och USA:s tidigare vicepresident Al Gore.

Fredspriset har delats ut sedan 1901 till 88 män, 15 kvinnor och 14 organisationer. 19 år har priset inte delats ut – senast 1972.

Fakta: Bland favoriterna 2017

Här är några av de personer och organisationer som nämns som tänkbara fredspristagare 2017:

 1. Mohammad Javad Zarif och Federica Mogherini – Irans utrikesminister och EU:s utrikeschef som avtalat om det iranska atomprogrammet.
 2. FN:s flyktingkommissariat UNHCR och dess chef Filippo Grandi.
 3. Vita hjälmarna – syrisk civilförsvarsorganisation.
 4. Ecowas – västafrikansk ekonomisk samarbetsorganisation.
 5. Cumhuriyet och Can Dündar – oppositionell turkisk tidning och dess förre chefredaktör.
 6. Edward Snowden – amerikansk avslöjare av hemlig dataövervakning.
 7. Svetlana Gannusjkina och Ljudmila Aleksejeva – ryska medborgarrättsaktivister.
 8. Denis Mukwege – kongolesisk gynekolog och kvinnorättsaktivist.
 9. Paragraf 9-förbundet – japansk organisation som vill behålla landets grundlagsinskrivna förbud mot krig utomlands.
 10. Franciskus I – argentinsk påve och fattigdomsbekämpare.
 11. Nadia Murad – yazidiska som vittnat om sina umbäranden under terrorrörelsen IS i Irak.
 12. Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, ICAN.

ANNONS