"Övervägt att avskeda Comey länge"

President Donald Trumps beslut att sparka FBI-chefen James Comey har utlöst en storm av kritik där han anklagas för att ha gjort sig kvitt någon som grävt för djupt i påstådda band mellan honom och Ryssland. Bara för några dagar sedan ska Comey ha begärt mer resurser till utredningen.

ANNONS
|

I förra veckan bad Comey vice justitieminister Rod Rosenstein om mer pengar och mer personal för utredningen om påstådd rysk inblandning i valrörelsen förra året. Det rapporterar The New York Times med hänvisning till tre olika källor. Uppgiften tillbakavisas dock av justitiedepartementet.

Men om New York Times uppgifter stämmer underblåser de misstankarna om att avskedandet av Comey handlar om Rysslandskopplingen snarare än utredningen av den demokratiska presidentkandidaten Hilary Clintons e-post, vilket var den officiella förklaringen när nyheten att FBI-chefen fått sparken slog ner som en bomb på tisdagskvällen (amerikansk tid).

ANNONS

På eftermiddagen dagen därpå berättade Vita huset presstalesperson Sarah Huckabee Sanders dessutom att Trumps förtroende för FBI-chefen urholkats under en längre tid och han har övervägt att avskeda Comey sedan han tillträdde på presidentposten. Trump anser att Comey gjort sig skyldig till många "felsteg och misstag".

Oberoende ryssutredning

Men den misstänkta Rysslandskopplingen hänger envist kvar och under onsdagen krävde Chuck Schumer, Demokraternas minoritetsledare, i senatens talarstol att ryssutredningen lyfts bort från FBI och "utom räckhåll" från Trumpadministrationen.

Sarah Huckabee Sanders slog dock fast under sin presskonferens att det "inte är nödvändigt" med fristående utredning.

Republikanernas ledare i senaten, Mitch McConnell, motsätter sig också en fristående utredning, med motiveringen att det skulle försvåra redan pågående granskningar. Både senaten och representanthuset gör egna utredningar av anklagelserna om att Ryssland blandat sig i den amerikanska valrörelsen.

Om Trump verkligen haft invändningar mot hur Comey hanterade Clintonutredningen så borde han ha fått sparken när Trump tillträdde, argumenterar Schumer.

- Vi vet att Comey ledde en utredning av om Trumpkampanjen konspirerade med ryssarna, ett allvarligt brott. Kom den utredningen för nära presidenten? frågade Schumer inför senaten, enligt AFP.

ANNONS

Det finns också republikanska senatorer som är kritiska till avskedandet, bland dem senatorn Richard Burr, ordförande i senatens underrättelseutskott, som anser att tajmingen och motiveringen oroar, även om han inte stöder kravet på en oberoende utredning.

- Comey är en tjänsteman av högsta klass, och hans avskedande gör utskottets redan svåra utredning ännu krångligare, säger han enligt Washington Post.

Inbjuden av utskott

Comey själv fick beskedet via tv i samband med ett tal för polisanställda i Los Angeles. Comey ska enligt New York Times ha skrattat och kallat det ett ganska skojigt skämt. Strax därefter lämnades brevet från president Donald Trump över.

En FBI-chefs förordnande gäller i tio år, och Comey utsågs 2013 av den tidigare presidenten Barack Obama.

En FBI-anställd säger till CBS att alla blev tagna på sängen av avskedandet.

- Det har verkligen gått chockvågor genom myndigheten. Han är en sådan bra människa och en fantastisk chef. Han förtjänade inte det här, säger den anställde.

ANNONS

På onsdagen meddelade senatens underrättelseutskott att man efter den senaste händelseutvecklingen bjudit in Comey att vittna bakom stängda dörrar på tisdag. Comey har ännu inte svarat på inbjudan.

TT

Fakta: James Comey

Född 1960 i New York, uppvuxen i New Jersey. Har en juristexamen från University of Chicago.

Gift med Patrice Failor, paret har fem barn.

Har varit federal åklagare i New York samt arbetat för flygplanstillverkaren Lockheed Martin och investeringsbolaget Bridgewater Associates. Comey har också undervisat i juridik vid ansedda Columbia University i New York.

Comey har varit registrerad republikan stora delar av sitt liv, även om han nu inte är partimedlem. Mellan 2003 och 2005, under George W Bushs tid som president, var han biträdande justitieminister.

2013 utsågs han av Barack Obama till chef för den federala polismyndigheten FBI. Mandatet är på tio år. Donald Trump gav honom sparken 9 maj 2017.

Källa: FBI:s hemsida, CNN

Bakgrund: Clintons mejl

Den demokratiske tidigare presidentkandidaten Hillary Clinton fick hård kritik då hon använt sin privata e-postserver när hon skrev meddelanden i tjänsten som utrikesminister, varav flera av dessa senare visade sig innehålla sekretessbelagd information.

I juli 2016 slog Comey fast att hanterandet var slarvigt, men inte olagligt.

Men 28 oktober, bara elva dagar före presidentvalet, offentliggjorde FBI att man återupptagit granskningen av den Hillary Clintons hantering av e-post. Först ett par dagar före valet den 8 november i fjol klargjorde Comey att det inte fanns någon anledning att åtala Clinton.

Hillary Clinton har beskyllt Comey för att ha förstört hennes chanser att vinna. Comey har beskrivit situationen i oktober som ett dilemma, men försvarat sig med att han skulle ha anklagats för att ha mörkat uppgifterna om han inte gjort det.

Källa: BBC

ANNONS