Demonstration förra året inför en brexitdebatt i det brittiska överhuset. Arkivbild.
Demonstration förra året inför en brexitdebatt i det brittiska överhuset. Arkivbild.

Överhuset röstade ja till brexitspärr

En majoritet av ledamöterna i det brittiska överhuset har röstat ja till att ge underhuset makt att stoppa landets regering från att lämna EU utan något avtal.

ANNONS
|

I förslaget som antogs med röstsiffrorna 335–244 sägs att underhuset ska få sista ordet och kunna besluta att Storbritannien ska stanna kvar inom EU om en majoritet inte godkänner ett framförhandlat avtal.

Men för att förslaget ska vinna laga kraft krävs att en majoritet av ledamöterna i underhuset också röstar ja till en "brexitspärr". Och det tänker premiärminister Theresa May göra allt för att stoppa.

Motiveringen från May och hennes kansli är att förslaget skulle försvaga Storbritannien i de pågående brexitförhandlingarna. Om förslaget skulle gå igenom får parlamentet en "inte tidigare skådad makt att instruera regeringen att göra vad som helst när det gäller förhandlingarna, inklusive att försöka få Storbritannien att stanna kvar i EU för gott", meddelar Mays talesperson.

ANNONS

Regeringen har tidigare lovat parlamentet att få rösta om brexitavtalet med EU, men May vill ha kvar möjligheten till utträde utan avtal, om förhandlingarna med EU blir resultatlösa eller om parlamentet säger nej.

TT-AFP-Reuters

ANNONS