Protesterna mot Irans styre har spritt sig över världen. Här demonstrerar människor utanför Irans generalkonsulat i Istanbul.
Protesterna mot Irans styre har spritt sig över världen. Här demonstrerar människor utanför Irans generalkonsulat i Istanbul. Bild: Francisco Seco/AP/TT

Över 50 dödsoffer rapporteras från Iran

Protesterna efter 22-åriga Mahsa Aminis död fortsätter att rasa i Iran.
Enligt den Oslo-baserade människorättsorganisationen IHR har mer än 50 dödats i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter.

ANNONS
|

Även statlig iransk tv rapporterar om stigande dödssiffror. Den senaste uppgiften därifrån är att "26 personer och poliser" dödats i sammandrabbningarna.

Säkerhetsstyrkor har skjutit skarpt mot demonstranter i staden Oshnaviyeh i norr, enligt den kurdiska Oslobaserade organisationen Hengaw. I staden Babol har demonstranter tänt eld på en jättelik anslagstavla med ayatolla Ali Khameneis bild, enligt obekräftade uppgifter.

Klipp på sociala medier visar hur demonstranter bränner en polisbil och konfronterar poliser i Teheran, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Gripen för avslöjande

De omfattande protesterna bröt ut efter att 22-åriga Mahsa Amini, som gripits av den islamiska diktaturens hårdföra moralpolis, dog i häktet i förra veckan. Hennes misstänkta brott var att inte ha burit den obligatoriska slöjan på rätt sätt.

ANNONS

Kvinnans pappa, Amjad Amini, säger till BBC Persia att myndigheternas officiella förklaring – att hans dotter avled till följd av en hjärtattack – är lögn. Enligt pappan ignorerades familjens böner om att få se dottern efter hennes död. När de till slut fick se henne inför begravningen så var kroppen nästintill heltäckt.

– Jag har ingen aning om vad de gjorde mot henne, säger pappan.

Gripna journalister

Journalisten Nilufar Hamedi i Teheran, som besökte sjukhuset där Amini låg i koma och var den som först avslöjade fallet, har gripits. Det skriver hennes arbetsgivare, tidningen Sharg, på Telegram. Även fotografen Yalda Moaiery som bevakade protesterna har gripits i veckan, rapporterar AFP.

Kommittén för att skydda journalister (CPJ) kräver att de omedelbart släpps.

Även en känd iransk aktivist, Majid Tavakoli, uppges ha gripits i sitt hem.

Motdemonstrationer

Under de pågående protesterna blottar kvinnor sina huvuden, bränner slöjor och ropar slagord som "kvinna, liv, frihet". Vissa publicerar videoklipp på sociala medier där de klipper sitt hår i protest.

Även regeringsstödda motdemonstrationer till stöd för att bära slöja hålls under fredagen, meddelar myndigheterna enligt landets officiella nyhetsbyrå Irna. Tusentals människor, de flesta män, rapporteras delta.

I ett försök att stävja den växande proteströrelsen har Iran i perioder stängt av internet i delar av Teheran och Kurdistan och blockerat plattformar som Instagram och Whatsapp, rapporterar The Guardian.

ANNONS

Enligt Irans president Ebrahim Raisi ska Mahsa Aminis död utredas.

Sanktioner

USA meddelar att man riktar sanktioner mot Irans moralpolis. I ett uttalande säger USA:s finansminister Janet Yellen att de håller moralpolisen ansvarig för Aminis död.

"Mahsa Amini var en modig kvinna vars död i moralpolisens förvar var ännu en brutal handling av den iranska regimens säkerhetsstyrkor mot sitt eget folk", säger Yellen.

Kvinnornas protester väcker känslor världen över och stödprotester har anordnats i flera olika länder.

Protester har genomförts förut i Iran, men analytiker tror att dessa protester utgör en ny utmaning för det islamiska systemet under Irans högsta ledare ayatolla Ali Khamenei, eftersom de nu äger rum över hela landet och har ett bredare stöd.

Demonstranter i centrala Teheran på onsdagen. Den här bilden togs av en privatperson och har sedan lämnats vidare till nyhetsbyrån AP.
Demonstranter i centrala Teheran på onsdagen. Den här bilden togs av en privatperson och har sedan lämnats vidare till nyhetsbyrån AP. Bild: AP/TT
Iranska kvinnor samlade utanför den iranska ambassaden i Berlin i tisdags. På bilden syns 22-åringen som dog i den iranska moralpolisens häkte.
Iranska kvinnor samlade utanför den iranska ambassaden i Berlin i tisdags. På bilden syns 22-åringen som dog i den iranska moralpolisens häkte. Bild: Michael Sohn/AP/TT
ANNONS