1,1 miljarder människor i världen saknar identifikation. Mer än en tredjedel av dem är barn. Arkivbild.
1,1 miljarder människor i världen saknar identifikation. Mer än en tredjedel av dem är barn. Arkivbild.

Över 1 miljard "osynliga" människor

Mer än 1,1 miljard människor i världen saknar identifikation och existerar inte officiellt. Utan identifikation har de ofta varken rätt till utbildning eller hälso- och sjukvård.

ANNONS
|

Bland de "osynliga", som främst lever i Afrika och Asien, är mer än en tredjedel barn som inte har registrerats vid födseln, enligt Världsbankens program "Identification for Development" (ID4D).

Problemen är mest akuta i områden där invånarna kämpar med fattigdom, diskriminering, epidemier eller väpnade konflikter.

Problemet har flera orsaker, men Vyjayanti Desai, som leder ID4D, lyfter särskilt fram avståndet mellan människorna och myndigheterna.

För en del invånare i Amazonas i Peru kan det till exempel ta fem dagar med båt att nå administrativ service, enligt landets tidigare utvecklingsminister Carolina Trivelli.

ANNONS

Rädda att identifieras

Politiken i vissa länder gör också att många familjer föredrar att inte identifieras, säger Trivelli

- Människor är rädda för att identifieras som en etnisk grupp eller en nationalitet. Regeringen föredrar ibland, tråkigt nog, vissa grupper framför andra, säger hon.

Många familjer informeras inte om att nyfödda behöver registreras för att få grundläggande rättigheter. Men det finns även föräldrar som är medvetna om att det är viktigt att registrera nyfödda, men som inte har ekonomiska förutsättningar att göra det. Det gör att miljoner barn inte har någon kontakt med myndigheterna förrän det är dags att börja skolan.

- Men födelseattester är ofta nödvändiga för att skriva in sig i skolan eller göra nationella prov, säger Anne-Sophie Lois, chef vid Plan International och FN-representant.

Lätta offer

I många länder göms barn som är födda utanför äktenskapet, ofta på grund av rädsla för diskriminering. I Kina har många också undvikit att registrera barn på grund av den tidigare ettbarnspolitiken.

ANNONS

Förutom att barnen inte kan gå i skolan kan barnen även bli lätta offer för tvångsarbete, äktenskap i unga år och människohandel.

- Oregistrerade barns juridiska osynlighet gör det troligare att försvinnanden, och utnyttjande av barnen, går myndigheterna obemärkt förbi, säger Anne-Sophie Lois.

Många organisationer arbetar med att identifiera de "osynliga" människorna. Enligt Anne-Sophie Lois och Carolina Trivelli har ny digital teknik gjort arbetet lättare.

TT-AFP

ANNONS