Över 1 300 gripna i protester vid universitet i USA

Sedan den 18 april har över 1 300 personer gripits i de pågående universitetsprotesterna runt om i USA. De senaste dagarna har protesterna eskalerat på både västkusten och östkusten och kravallpolis kallats in till universitet där olika demonstrantgrupper drabbat samman.

ANNONS
|

Efter tisdagsnattens kaotiska scener vid universitet i New York och Los Angeles är läget spänt och polisnärvaron hög.

Sedan starten av kriget mellan Israel och Hamas har studenter runt om i USA hållit demonstrationer till stöd för Palestina.

I takt med att kriget eskalerat har universitetsledningarna ställts inför påtryckningar kring hur de ska hantera protesterna och larmen om ökad antisemitism.

Den 18 april eskalerade protesterna efter att universitetsledningen på Columbia University i New York kontaktat polisen för att föra bort studentdemonstranter som slagit läger på universitetets campus. Den natten greps över 100 demonstranter vilket ledde till att studenter över hela landet satte upp egna protestläger, rapporterar The New York Times.

ANNONS

Studentdemonstranterna kräver ett slut på Israels krig i Gaza och uppmanar sina lärosäten att kapa samarbeten med Israel eller företag som gynnas ekonomiskt av kriget i Gaza. Exempelvis har studenter på de prestigefulla universiteten Yale och Cornell krävt att universiteten ska sluta investera i företag som tillverkar vapen.

De flesta protester har varit fredliga och flera universitet har låtit demonstranterna vara. Men i takt med att allt fler studenter gripits, de flesta dock under lugna omständigheter, har också sammandrabbningar mellan demonstranter och poliser ökat. På flera universitet runt om i landet har också demonstranternas läger rensats bort.

Sammandrabbningar mellan demonstranter

Under tisdagen fick kravallutrustad polis kallas in efter att våldsamheter brutit ut mellan två demonstrantgrupper, pro-palestinska och pro-israeliska, på University of California i Los Angeles (UCLA).

Cirka 200 motdemonstranter ska ha anlänt till UCLA runt midnatt lokal tid och ska ha försökt riva de pro-palestinska demonstranternas läger och barrikader.

Grupperna uppges ha slagits och använt någon form av kemikalisk sprej mot varandra och filmer på sociala medier från platsen visar hur demonstranter skjuter fyrverkerier.

Organisatören bakom de den pro-palestinska protesterna vid UCLA uppgav i ett inlägg på Instagram att gruppen attackerats med ”fyrverkerier, tårgas och pepparsprej”.

Kravallpoliserna som anlände till platsen ska enligt amerikanska medier ha ställt sig mellan de två grupperna och på så sätt ha lyckas lugna ner situationen.

ANNONS

Kravallpolis kallades till Columbia University

Bara timmar tidigare stormade polisen i New York en byggnad som ockuperats av pro-palestinska demonstranter på Columbia University i New York.

Universitetsledningen hade då kallat på polis efter att en mindre grupp demonstranter krossat fönster och brutit sig in i en universitetsbyggnad och ockuperat den.

Enligt universitetsledningen ska gruppen inte ha varit studenter vid lärosätet utan externa aktivister.

Resultatet blev en enorm polisinsats där flera kvarter spärrades av och poliser i kravallutrustning ställde upp sig nära universitets campus.

Efter nattens händelser meddelar Columbia Universitys ledning att polis kommer patrullera campus fram till den 17 maj.

Cirka 300 personer greps under tisdagen vid protester vid Columbia och City College i New York. Totalt har över 1 300 demonstranter gripits vid universitet runt om i USA, rapporterar The New York Times.

LÄS MER:Polisinsatser mot universitetsprotester i USA

LÄS MER:Vita huset kritiserar studentockupation

ANNONS