En kvinna med sitt barn på ett passkontor i Kabul tidigare i sommar. Afghaner i tusental har stått i kö för att få nya pass i osäkerhet om vad morgondagen för med sig när USA och Nato drar sig ur och talibanerna återvänder.
En kvinna med sitt barn på ett passkontor i Kabul tidigare i sommar. Afghaner i tusental har stått i kö för att få nya pass i osäkerhet om vad morgondagen för med sig när USA och Nato drar sig ur och talibanerna återvänder. Bild: Rahmat Gul

Osäker morgondag när talibanerna rycker fram

Talibanernas offensiv fortsätter i Afghanistan. Tusentals afghaner fördrivs eller tvingas lämna sina hem när landets näst största stad Kandahar hotas.
– Jag ser barn skrika, gamla kvinnor gråter, säger 23-årige Navid Amini.

ANNONS
|

USA:s utrikesminister Antony Blinken varnar vid ett besök i Indien för vad som händer om talibanerna tar över makten med våld.

– Ett Afghanistan som inte respekterar sitt folks rättigheter, ett Afghanistan som begår grymheter mot sitt eget folk, skulle bli en pariastat, säger han.

Ändå är det vad som riskerar att inträffa. USA-stödda samtal förs i Qatar om en fred, men kriget fortsätter. Talibanernas talesman Suhail Shaheen säger till AP att det inte kommer att bli fred i Afghanistan förrän det finns en ny förhandlad regering i Kabul och president Ashraf Ghani avlägsnats.

Afghanska regeringsstyrkorna under press

Samtidigt pressar talibanerna tillbaka de afghanska regeringsstyrkorna i stora delar av landet. Tusentals attacker rapporteras varje månad. Den amerikanska myndighet som övervakar utvecklingen, Sigar, konstaterar i en rapport att den afghanska regeringen går mot en "existentiell kris" om den framryckning som talibanerna inledde i början av maj inte avbryts.

ANNONS

LÄS MER:"Existentiell kris" hotar i Afghanistan

Ett villkor för att talibanerna skulle gå med på samtal var att USA:s drar tillbaka sina soldater från Afghanistan. Det ska vara klart nästa månad. Men med den snabbt minskade närvaron av utländska trupper har oddsen ökat för en seger på slagfältet för talibanerna och en fred på deras villkor.

Talibanerna har nu tagit kontroll över bland annat flera viktiga gränsövergångar. De närmar sig centrala delar av storstaden Kandahar. Tusentals civila rapporteras ha gett sig iväg.

Historien upprepas. En kvinna blöder från ansiktet när afghanska flyktingar söker sig över gränsen till Pakistan på grund av oro i Kandahar. Bilden är tagen 2001 när staden var ett starkt fäste för talibanerna och USA hade inlett sitt krig mot regimen. Tjugo år senare åker amerikanerna hem och talibanerna är på väg tillbaka till Kandahar med nya flyktingströmmar som följd.
Historien upprepas. En kvinna blöder från ansiktet när afghanska flyktingar söker sig över gränsen till Pakistan på grund av oro i Kandahar. Bilden är tagen 2001 när staden var ett starkt fäste för talibanerna och USA hade inlett sitt krig mot regimen. Tjugo år senare åker amerikanerna hem och talibanerna är på väg tillbaka till Kandahar med nya flyktingströmmar som följd. Bild: DAVID GUTTENFELDER

Förra veckan packade Kawsar Sama och hennes familj sina tillhörigheter och gick på ett flyg till huvudstaden Kabul. För 21-åringen och hennes familj hade livet i Kandahar blivit för farligt när talibanerna närmar sig.

– Det är för riskabelt för människor att skicka sina barn till skolan. Du skulle bara åka till marknaden om du absolut måste, och även då skulle så många av butikerna stängas. Livet hade upphört, säger hon från sin familjs tillfälliga hem i Kabul till Al Jazira

En mardröm för Kandahars invånare

Talibanerna är ännu inte inne i centrum, men striderna har nått distrikten. Invånare som Al Jazira talat med känner sig instängda och ständigt rädda för att talibanerna ska komma. För den islamistiska rörelsen vore det en stor seger att inta staden i slutskedet av det slutgiltiga amerikanska tillbakadragandet. Men för invånarna vore det en mardröm.

ANNONS

LÄS MER:Kina och talibanerna i diplomatiska samtal

Navid Amini, 23, har tillbringat hela sitt liv i Kandahar, men han har aldrig sett något som liknar det som har skett i provinsen de senaste veckorna.

– Det är krig runt om i staden, säger han till Al Jazira på telefon från Kandahar.

På onsdagen berättade stadsbor att strider pågick i fyra olika distrikt och att talibanerna hade intagit en viktig kommersiell byggnad.

Förra veckan anklagade Human Rights Watch (HRW) talibanerna i en rapport för att angripa och avrätta människor som tros arbeta för regeringen och medlemmar av de afghanska säkerhetsstyrkorna. Talibanerna avvisar kategoriskt anklagelserna, som de kallar propaganda. FN har utfärdat en varning till alla parter i konflikten att inte skada civila.

Enligt Navid Amini har både talibanerna och regeringen dödat människor, av misstag eller med avsikt. Det har lett till att tusentals civila att flytt sina hem. Ett läger i staden hyser nu mer än 22 000 internflyktingar från de närliggande distrikten och provinserna. Sammanlagt har upp till 150 000 människor flytt på grund av strider på landsbygden.

Navid Amini berättar för Al Jazira att det som hänt de senaste veckorna har förändrat hur han ser på staden som han i hela sitt liv kallat hem:

ANNONS

– Jag ser barn skrika, gamla kvinnor gråter. Allt en ung man inte borde se. Detta är en mörk plats för alla. Det här är inte den plats du vill bo på.

LÄS MER: Amerikansk reträtt tjugo år efter 9/11 – utan fred

ANNONS