Polis och militär vaktar vallokaler i San José El Golfo, en förstad till Guatemala City.
Polis och militär vaktar vallokaler i San José El Golfo, en förstad till Guatemala City. Bild: Moises Castillo/AP/TT

Oroligt i omstritt Guatemalaval

Guatemala går till val. Men missnöjet är stort med valets kandidater och upplopp bröt ut i huvudstadens förorter.

ANNONS

Landets röstberättigade invånare ska utse president, vicepresident, parlamentsledamöter och många lokala poster i den centralamerikanska republiken.

Ett slutgiltigt resultat av söndagens val väntas inte på valdagen, eftersom ingen av de 22 presidentkandidaterna väntas få över 50 procent av rösterna. En andra och avgörande valomgång hålls då i augusti.

Men det allmänna missnöjet bland de nio miljoner röstberättigade rapporteras vara omfattande. Dessutom vädras missnöje med att tre oppositionella kandidater inte fått ställa upp i valet.

Oroligheter bröt ut i bland annat San José El Golfo, en förstad till Guatemala City. Omfattande polisstyrkor och militär kallades ut till gatorna för att möta demonstranter samt för att vakta vallokaler.

ANNONS

Många som demonstrerar visar ilska över utbredd korruption och ett delvis förlegat samhällsstyre. Guatemala är också socialt utsatt, där ofta urbefolkningen – som utgör en majoritet av invånarna – drabbas.

Motsättningar har tidigare lett till svåra sammandrabbningar, våldshandlingar och inbördes strider. Våldsutövning genomfördes främst av landets militär och paramilitär, men även från gerillagrupper under nästan hela 1980-talet och in på 1990-talet.

Sittande presidenten Alejandro Giammattei, som inte får ställa upp för omval, uppmanar nu invånarna att rösta:

– Det är ett tydligt tecken på att vi lever i en stabil demokrati; detta konsolideras genom återkommande, fria val där många deltar.

Han försökte också lugna väljare med att den sittande regeringen ska ha gjort allt i sin makt för att valen ska genomföras utan fusk eller våldsamheter.

Guatemalas avgående president Alejandro Giammattei ska ersättas. En första valomgång hålls på söndagen.
Guatemalas avgående president Alejandro Giammattei ska ersättas. En första valomgång hålls på söndagen. Bild: Moises Castillo/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS