En gata i Tel Aviv efter nattens attacker mot Israel.
En gata i Tel Aviv efter nattens attacker mot Israel. Bild: Reuters/Hannah McKay

Oro i Tel Aviv efter nattens attack

TEL AVIV. Israelerna är skakade efter den dramatiska natten när Iran angrep med mer än 300 robotar och drönare. Många anser att Israel ska svara med ett snabbt och hårt motangrepp, medan andra fruktar att en upptrappning kan leda till ett regionalt storkrig.

ANNONS
|

Många israeler andades ut när det visade sig att Irans massiva angrepp natten till söndagen inte vållade mer skada. 99 procent av de inkommande robotarna och drönarna sköts ned – bara en person rapporteras ha skadats av nedfallande delar.

Men oron och ovissheten finns kvar efter de laddade timmarna när israelerna väntade på de många missilerna med dödlig last. För många blev det en sömnlös natt.

Den stora frågan är nu om, när och hur Israel ska gå till motattack. Enligt många på Tel Avivs gator är det absolut nödvändigt för avskräckningseffekten. Andra säger att en sådan attack bara skulle sätta våldsspiralen i ännu snabbare spinn.

ANNONS

Sömnlös natt

– Jag är helt urlakad efter en nästan sömnlös natt. Trött och mentalt slut som alla andra. Det går inte att somna när missiler med sprängämnen är på väg och man inte vet hur många som skjuts ned och hur många som kommer fram, säger Mattan Daniel, 38, som arbetar med e-handel i Tel Aviv.

– Det är en känsla av rädsla och ångest. Men jag är stolt över att vi har lyckats utveckla ett raketförsvar som stoppar nästan allt som skjuts mot oss, säger hon.

GP träffar henne på ett kafé i centrala Tel Aviv. Hon säger att hon drömmer om fred, men att Israel i det här fallet ”måste slå tillbaka”.

– Det handlar om extrema islamister, då fungerar bara våld. Jag ser ingen annan lösning. Om vi visar oss svaga kommer det här att hända hundratals gånger igen, säger Mattan Daniel.

Mattan Daniel, 38, anser att Israel bör slå tillbaka mot Iran.
Mattan Daniel, 38, anser att Israel bör slå tillbaka mot Iran. Bild: Arne Lapidus

Spänd väntan

Också Shirli Ratmanski, 56, arkitekt från Tel Aviv, var mycket orolig när meddelandet kom om att Iran hade avfyrat drönare och raketer, som var på väg mot Israel. Det blev en spänd väntan för människor i hela Israel.

De fick beskedet att det kunde ta flera timmar för drönarna att komma fram medan ballistiska robotar väntades dimpa ned redan efter 14 minuter – och ingen visste var i landet de skulle slå ned.

ANNONS

– Jag kunde sova, men lämnade fönstret på glänt för att jag skulle höra om det blev larm. Det var en känsla av ångest och otrygghet. Traumat från Hamas attack den 7 oktober blev verklighet igen, säger hon och fortsätter:

– Jag hoppas vi inte går till motattack, det kan leda till storkrig. Det värsta är att alla aktörer i regionen är så oförutsägbara. Iran, Hizbollah, Hamas och också vår egen regering.

De flesta larmen kom i norr och söder

Människor berättar att de följde civilförsvarets instruktioner och höll sig i närheten av skyddsrum, även om raketlarmet aldrig hördes i Tel Aviv. De flesta larmen – och nedslagen – kom i norra och södra Israel.

99 procent av alla iranska robotar och drönare sköts ned av Israel, USA, Storbritannien, Frankrike och Jordanien redan innan de nådde Israel eller oskadliggjordes av det israeliska raketförsvaret.

En sjuårig beduinsk flicka skadades svårt i södra Israel. Flygbasen Nevatim, också den i södra delen av landet, fick lättare skador.

– Jag sov inte en blund, jag tittade på tv-nyheterna hela natten. Jag var inte rädd, jag är troende och litar på att Gud ska hjälpa oss. Men många vänner och arbetskamrater var väldigt oroliga, säger Mazi Mandlawi, 63, utbildningsledare från Ramat Gan utanför Tel Aviv.

ANNONS
Mazi Mandlawi, 63, säger att hon inte är rädd eftersom hon tror på Gud.
Mazi Mandlawi, 63, säger att hon inte är rädd eftersom hon tror på Gud. Bild: Arne Lapidus

– Jag tror att Israel kommer att slå tillbaka. Den som lever i den här regionen får inte visa sig svag. Men jag vill ha fred så jag hoppas att vår reaktion blir måttfull och inte utlöser storkrig, säger hon.

Aviva Matoshevitz, 59, lärare från Tel Aviv, tror däremot inte att Israel går till motattack. Hon säger att hon var mycket rädd, men hoppas att ”det är över för den här gången”.

– Även om vi har erfarenhet och har gått igenom många krig genom åren kändes det mycket osäkert den här gången. Jag tror inte att Israel går till motattack, men om vi skulle göra det är jag inte orolig eftersom vi har USA på vår sida, säger hon.

Arne Lapidus, på plats i Israel.
Arne Lapidus, på plats i Israel.

ANNONS