Professorn och virologen Tulio de Oliveira är chef för CERI (Centre for Epidemic Response and innovation i Sydafrika). På Twitter ber han nu världen om hjälp för att Sydafrika ska klara av att stoppa spridningen av den nyupptäckta coronavarianten.
Professorn och virologen Tulio de Oliveira är chef för CERI (Centre for Epidemic Response and innovation i Sydafrika). På Twitter ber han nu världen om hjälp för att Sydafrika ska klara av att stoppa spridningen av den nyupptäckta coronavarianten. Bild: JOAO SILVA

Oro för ny covidvariant – kan undkomma immunförsvaret

En ny variant av coronaviruset, kallad omikron, har upptäckts av forskare i Sydafrika. Den nya mutationen väcker stor oro eftersom forskare misstänker att varianten, som är döpt efter den femtonde bokstaven i det grekiska alfabetet, är extra smittsam. EU har nu infört flygstopp från regionen och Folkhälsomyndigheten har gått ut med särskilda rekommendationer för inresa till Sverige från sju länder i södra Afrika.

ANNONS
|

Den nya varianten fick först namnet B.1.1.529 och är en kraftigt muterad variant av coronaviruset. På fredagskvällen har WHO döpt varianten till omikron, uppger The Guardian. WHO har också klassat den som en ”variant of concern” som man gjort med fyra av de tidigare mutationerna.

Preliminära studier tyder på att omikron lättare återinfekterar de med immunitet än tidigare varianter, skriver The Guardian.

Forskare oroas nu för om den möjligen är såpass muterad att den kan undvika kroppens immunförsvar och därmed göra viruset mer smittsamt.

– Den nya varianten är väldigt oroväckande när man ser till mutationen. Sydafrika och Afrika kommer att behöva stöd (finansiellt, sjukvårdsmässigt och vetenskapligt) för att kunna kontrollera situationen så den inte sprider sig i världen. Vår fattiga population klarar inte en till nedstängning utan finansiellt stöd, skriver Tulio de Oliveira, direktör vid Centre for Epidemic Response & Innovation (CERI) i Sydafrika på Twitter.

ANNONS

Första fallet i Europa

På fredagen upptäcktes det första fallet i Europa av den nya varianten. I Belgien fann man två misstänkta fall och efter analysering av proverna kunde man konstatera ett fall av den nya varianten.

Den belgiske virologen Marc Van Ranst bekräftade på Twitter att personen som smittats nyligen återvänt till Belgien från Egypten och fick de första symtomen i måndags.

Cirka 100 prover har tagits som bekräftar varianten. Förutom i Sydafrika och Belgien har den även hittats i Botswana och två fall har också bekräftats i Hongkong. Ett av fallen i Hongkong hittades hos en person som rest från Sydafrika, det andra fallet påträffades hos en person på samma karantänhotell som det första fallet, skriver tidningen Bloomberg.

För Sveriges del ska vi vara bra rustade då vi redan om tre månader kan ha modifierade vaccin som skyddar mot den nya varianten, enligt vaccinsamordnaren Richard Bergström.

– Europa har dessutom tagit hem hela tillverkningen av dessa vacciner. Vi är självförsörjande, säger han till DN.

Analyser från laboratorier i Sydafrika tyder på att varianten sprider sig snabbt i provinsen Guateng men den kan enligt forskarna också förkomma i landets övriga åtta provinser.

"Även om data är begränsade arbetar våra experter övertid med alla etablerade övervakningssystem för att förstå den nya varianten och vad de potentiella konsekvenserna kan bli", skriver Sydafrikas institut för smittsamma sjukdomar i ett uttalande.

ANNONS

På fredagen bekräftade också Israel att man hittat ett fall av den nya varianten även där. Landets hälsodepartement meddelade att det rör sig om en person som kommit hem från Malawi. Denna person och ytterligare två misstänkta fall har placerats i karantän. Israel betonar att alla dessa tre är fullvaccinerade individer.

EU inför flygstopp – nya reseråd från FHM

EU-länderna har gemensamt enats på fredagskvällen att stoppa alla flyg från södra Afrika för att bromsa spridningen av den nya varianten omikron. Detta bekräftar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på Twitter.

Folkhälsomyndigheten uppdaterar rekommendationerna vid inresa från flera länder i södra Afrika.

De nya råden gäller alla som varit i Sydafrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Moçambique, Namibia eller Eswatini inom sju dagar från att de reser in i Sverige. Vid inresa ska de testa sig för covid-19 så snart som möjligt, samt ett nytt test fem dagar senare. De uppmanas även att hålla sig hemma i en vecka efter ankomst till Sverige, oavsett av om de har symtom eller inte.

Rekommendationen gäller både vaccinerade, ovaccinerade och de som haft bekräftad covid de senaste sex månaderna. Barn under sex år omfattas inte.

Fler länder kan komma att inkluderas i de nya reseråden, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

"Just nu berörs inte Sverige av det tillfälliga flygstoppet eftersom vi inte har några direktflyg till eller från de aktuella länderna. Men vi följer frågan noga," skriver infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) till SVT Nyheter.

ANNONS

Även USA inför flygstopp, rapporterar Sky news. I USA gäller flygstoppet från Sydafrika, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Lesotho, Eswatini, Mozambique, Malawi och Eswatini.

Storbritannien meddelade redan under torsdagen att Sydafrika rödlistas i landet reserestriktioner och man meddelade att all flygtrafik från Sydafrika, Namibia, Lesotho, Swaziland, Zimbabwe och Botswana skulle stoppas från och med lunchtid på fredagen.

– Tidigare indikationer visar att denna variant är mer smittsam än delta, och att de vaccin vi har i dag är mindre effektiva mot den nya varianten, säger den brittiske hälsoministern Sajid Javid enligt TT.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till Aftonbladet att Folkhälsomyndigheten inväntar WHO:s analyser av viruset för att sedan kunna avgöra hur pass oroande den är. Han menar att det kan finnas skäl att införa flygförbud från regionen för att kunna köpa sig mer tid att analysera virusvarianten men att det i slutändan är troligt att den ändå kommer få spridning.

– Om det visar sig vara en välanpassad variant så visar historien att ingen kommer att kunna stoppa det på sikt. När det väl har börjat röra sig mellan länder går det nog inte att få stopp på den, säger han till Aftonbladet.

LÄS MER:Ny virusskräck sänker börserna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS