Biståndsminister Isabella Lövin (MP) oroas över att USA stryper biståndet till organisationer arbetar med säkra aborter i utvecklingsländer. Arkivbild.
Biståndsminister Isabella Lövin (MP) oroas över att USA stryper biståndet till organisationer arbetar med säkra aborter i utvecklingsländer. Arkivbild.

Oro efter Trumps abortstopp

Europeiska politiker oroas över Donald Trumps beslut att dra in bistånd till organisationer som arbetar med preventivmedel och aborter i utvecklingsländer. Nederländerna vill se en internationell stiftelse och i Sverige kallar biståndsminister Isabella Lövin (MP) till möte med oppositionen.

ANNONS
|

Ett av Donald Trumps första beslut som USA:s president var att stoppa allt stöd till internationella hjälporganisationer som förser kvinnor med preventivmedel och tillgång till säkra aborter. Nu kontrar Nederländernas regering.

Lilianne Ploumen, minister för utrikes handel och utvecklingssamarbete från socialdemokratiska PVDA, vill starta en internationell stiftelse för att finansiera preventivmedel, aborter och utbildning för kvinnor i utvecklingsländer.

- Att förbjuda abort leder inte till färre aborter. Det leder till fler oansvariga ingrepp och högre dödlighet bland mödrar, säger hon enligt den holländska sajten The Post Online.

ANNONS

Sveriges biståndsminister Isabella Lövin (MP) är oroad över Trumps besked. Hon säger till TT att hon kommer att kalla till sig oppositionspartierna för att diskutera hur Sverige kan försvara de framsteg som gjorts vad gäller kvinnors rättigheter och sexuell hälsa.

- Det finns en klar motkraft mot kvinnors rättigheter i världen nu, säger hon.

Isabella Lövin vill veta mer om det nederländska initiativet innan hon uttalar sig om ett eventuellt svenskt stöd. Hon framhäver att Sverige är en av världens största givare när det handlar om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, men att regeringen inte kan lova att gå in och täcka upp när USA drar sig ur.

- Det viktigaste för oss är att samarbeta med likasinnade länder. Vi är en pålitlig givare och vi vill se till att de organisationer som vi arbetar med kan fortsätta sitt arbete, säger hon.

ANNONS

Trumps beslut togs emot med bestörtning av organisationer som arbetar med abortfrågan. Svenska RFSU varnar för att det innebär att fler kvinnor kommer att dö eftersom dess systerorganisationer kommer att vara tvungna att stänga kliniker.

ANNONS