Orkanen Michael skördar liv och ödelägger städer

När orkanen Michael drog in över norra Florida under eftermiddagen amerikansk tid hade den byggts upp i styrka över Mexikanska golfen. Med vindbyar på över 69 meter per sekund knäcktes träd och hus kollapsade. Två personer rapporteras ha dött efter orkanens framfart över Florida och Georgia.

ANNONS
|

Orkanen graderades upp till en fyra på den femgradiga skalan på onsdagen, och enligt myndigheterna var den inte långt ifrån att klassas som en femma.

Den slog in vid Panama City i norra Florida vid 19-tiden svensk tid med kraftiga vindar, störtfloder och häftiga skyfall, för att sedan fortsätta norrut, rapporterar amerikanska medier.

Träd blåste omkull, elledningar revs ner, vilket orsakar stora strömavbrott, och hus har översvämmats. Vissa områden hade redan svämmats över innan Michael nådde land, då regn börjat dra in över regionen inför stormens ankomst.

Orkanen Michael har tidigare tagit ett tiotal människoliv i Centralamerika, och nu har de första dödsfallen i USA bekräftats. En man i västra Florida är konstaterat avliden efter att ett träd föll ner över hans hus, enligt Anglie Hightower, talesperson för sheriffmyndigheten i Gadsden County. Det andra dödsfallet är en 11-årig flicka i Seminole County, Georgia. Även där rörde det sig om ett träd som slungats in i ett hus.

ANNONS

Bilder från Mexico Beach, en ort med runt 1 000 invånare, visar hur hus rivits upp från marken och flyter omkring på gatorna.

Inte sedan 1851

Detta kan bli den värsta orkanen i området Panhandle sedan 1851, sade Brock Long, chef vid katastrofmyndigheten Fema tidigare under dagen.

– Konstruktioner byggda före 2001 är inte gjorda för att klara den typen av vind normalt, sade Brock Long när han tillsammans med president Donald Trump höll en presskonferens i Vita huset.

Trump sade att flera som bor i området är väldigt fattiga vilket har gjort det svårt för dem att evakuera.

– Det är inte lätt för dessa personer att ta sig därifrån.

Presidenten utfärdade ett nödläge för hela Florida, vilket frigör federala resurser till räddningsinsatser. Minst 2,1 miljoner invånare har tvingats evakuera eller frivilligt tagit sig till säkrare platser, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt slog Fema-chefen fast att de som stannat vid kustlinjerna inte längre hade tid att evakuera utan fick söka skydd på plats.

Nedgraderas till tropisk storm

Floridas guvernör Rick Scott sade på onsdagsmorgonen att stormen är den värsta som delstaten upplevt det senaste århundradet och han uppmanade människor att söka skydd.

Trots att Michael under tidig torsdagsmorgon svensk tid nedgraderades till en tropisk storm när den drog in mot Georgia så anses den fortfarande vara en fara för allmänheten. Även Alabama kan drabbas av ovädret. Dessutom spås delstaterna North och South Carolina påverkas. De utsattes för inte så länge sedan för ovädret Florence, som krävde tiotals liv och orsakade stora översvämningar.

ANNONS

Michael har redan krävt minst ett tiotal liv i Centralamerika. Oljeplattformar har evakuerats i Mexikanska golfen och utvinningen av olja och gas har skruvats ned.

ANNONS