Orkanen Harvey kraftigast på 10 år

Orkanen Harvey har krävt sitt andra dödsfall och i hela Houstonområdet råder översvämningsvarning. Det kan blir den kraftigaste stormen som når USA:s fastland på över tio år, med hundratusentals utan ström och minst tolv personer skadade.

ANNONS
|

Strax före att orkanen Harvey drog in över land uppgraderades den till en kategori 4-storm med vindar strax under 70 meter per sekund. Men efter att orkanen hade dragit in över fastlandet avtog styrkan något, till 55 meter per sekund, och orkanen nedgraderades till en kategori 3, för att under lördagskvällen vara en tropisk storm.

Men även om blåsten kan orsaka skada är det orkanens regn som är den verkliga orosfaktorn. På flera ställen är oron över dödliga mängder regn stor. Även över inlandet förväntas en meter regn falla de närmsta 24 timmarna. Myndigheterna befarar att regnet kommer falla under flera dagar och att tornados ska drabba Lousiana.

ANNONS

Det amerikanska orkancentret NHC varnar för att ta nedklassningen av orkanen som ett tecken på att situationen är under kontroll, då katastrofala översvämningar hotar.

Enligt tv-kanalen ABC13 råder en översvämningsvarning – varning för plötsliga störtfloder – i hela Houstonområdet.

Två personer har dött

USA:s hälso- och socialdepartement deklarerade på lördagskvällen att det i Texas råder ett hot mot allmänheten. Generalsekreteraren Price meddelade att "Vi är fullt medvetna om allvaret av situationen i Texas och har deklarerat att det råder ett hot mot allmänheten och kommer avsätta extra hjälp till de som är drabbade av stormen."

Städer från norra Mexiko till Louisiana förbereder sig för översvämningar enligt det amerikanska orkancentret NHC, som varnar för att Harvey skapar potential för "livshotande och ödeläggande" översvämningar.

Orkanen har dragit in över norra Texas och har redan skapat förödelse i staden Rockport. NHC har fått rapporter om att flera byggnader har kollapsat och ABC News rapporterar att minst tio personer vårdas efter att ha skadats. Staterna Louisiana och Texas har utlyst katastrofläge för att frigöra resurser för räddningsarbete. I Texas är omkring 300 000 hushåll utan ström, enligt Elsäkerhetsmyndigheten i Texas.

Två personer ska hittills ha dött till följd av stormen, enligt Reuters. Den första personen ska ha dött i en brand i ett hus i Rockport i fredags. Det andra dödsfalletska varaen kvinna som hittades död i Houston. Hon ska ha dött i lördags när hon körde på översvämmade gator i Houston.

ANNONS

Stora regnmängder

Förutom vinbyarnas förstörande kraft fruktar experter också de omfattande regnmängder som orkanen för med sig.Hela 899 milimeter regn väntas i vissa områden.

– Om regnet faller under de tre närmaste dagarna, så kan det bli fråga om en del översvämningar. Men om regnet faller under en enda dag så väntar enorm förstörelse i paritet med orkanerna 2005, säger professor Phil Bedient, expert på naturkatastrofer vid Rice University, till CNN.

2005 drabbades USA bland annat av orkanen Katrina, som ödelade stora delar av New Orleans.

Trotsar varningarna

Tusentals människor flyr från området, men det finns även invånare som trotsar den obligatoriska evakueringsorder och i stället väljer att hamstra mat, bränsle och sandsäckar och spikar för fönstren.

– Vi föreslår att människor som ska stanna här ska märka sin arm med sitt namn och personnummer, säger borgmästaren Patrick Rios i Rockport.

– Vi hatar att prata om sånt här. Det är inget vi gillar att göra men det är verkligheten. Människor lyssnar inte.

5,8 miljoner i stormens väg

Bensinpriset har stigit i takt med att många bensinstationer efter kusten i Texas har fått slut på bensin då tusentals människor flyr. Stormen har stängt ned 22 procent av Mexikogulfens oljeproduktion, uppger regeringen.

Så många som 5,8 miljoner människor tros finnas i stormens väg.

ANNONS

Runt 20 000 passagerare på kryssningsfartyg i Mexikogulfen väntar ut stormen ute till havs.

USA:s president Donald Trump har uppmanat räddningsmyndigheter att vara redo för att hjälpa till när orkanen når land, men hittills är det för farligt för många räddningstjänster att rycka ut.

Han twittrar "Jag följer noggrant orkanen Harveys väg och framfart. Ta det försiktigt!"

Under fredagskvällen meddelade Vita huset att president Donald Trump kommer att besöka Texas nästa vecka, med anledning av orkanen, rapporteradeAFP.

Orkaner i siffror:

Orkaner mäts traditionellt enligt Saffir-Simpson-skalan.

Kategori 1:33-42 meter/sekund
Kategori 2: >42-49meter/sekund
Kategori 3: >49-58meter/sekund
​Kategori 4: >58-69meter/sekund
Kategori 5: >69-meter/sekundANNONS