Ungerns premiärminister Viktor Orbán möter Kinas president Xi Jinping i Peking. Bild från Viktor Orbáns konto på X.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán möter Kinas president Xi Jinping i Peking. Bild från Viktor Orbáns konto på X. Bild: AFP/TT

Orbán träffade Xi i Peking

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har träffat Kinas president Xi Jinping i Peking, ett besök som han själv kallar "fredsuppdrag 3.0".

ANNONS

Resan till Peking följer två överraskande besök till Ryssland och Ukraina den senaste veckan, som genomfördes så snart Ungern tog över ordförandeklubban i EU:s ministerråd. Besöket i Moskva har kritiserats hårt av såväl EU:s utrikeschef Josep Borrell som kommissionsordförande Ursula von der Leyen.

Kina utgör en viktig kraft för att skapa förutsättningar för fred i Ukraina, säger Orbán i ett inlägg på X.

"Det är därför jag kom för att träffa president Xi i Peking, bara två månader efter hans officiella besök i Budapest", fortsätter Orbán.

Viktor Orbán har sedan Ryssland inledde sitt fullskaliga anfallskrig mot Ukraina gått på tvären med de andra EU-länderna i fråga om villkoren för fred, sanktioner mot Ryssland och relationer till Kreml.

ANNONS

Orbán och Xi Jinping möttes för att ha "djupgående kommunikation om frågor av ömsesidigt intresse", enligt Hua Chunying, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet.

Peking framställer sig själva som en neutral part i kriget och säger att de inte skickar vapen till någon sida, men dess strategiska partnerskap med Ryssland har vuxit sig starkare sedan kriget inleddes. Bland annat blomstrar handeln mellan de båda länderna.

ANNONS