Viktor Orbán (i mitten) hyllas i Budapest.
Viktor Orbán (i mitten) hyllas i Budapest.

Orbán: "Historisk seger"

Den sittande premiärministern Viktor Orbán har utropat en "historisk seger" för sitt parti Fidesz i valet i Ungern. Trots att högt valdeltagande hade väntats gynna oppositionen fick Fidesz snudd på hälften av rösterna.

ANNONS
|

– Vi har segrat, säger Orbán inför jublande anhängare i Budapest.

– Det är en stor seger för Ungern, förklarar han, och tillägger enligt nyhetsbyrån Reuters referat:

– Det höga valdeltagandet tystar alla tvivel.

Valdeltagandet angavs av valmyndigheten NVI till 68,8 procent – en uppgång med över 7 procentenheter jämfört med valet 2014.

Misslyckad strategi

Och lika stor som segern är för Fidesz, lika tydlig är förlusten för oppositionspartierna. När nästan alla röster räknats ligger Fidesz på cirka 49 procent, högerextrema Jobbik på knappt 20 procent, Socialistpartiet på 12 och miljöpartiet LMP på ungefär 7 procent.

Göran von Sydow, forskare vid Svenska institutet för europapolitiska studier, konstaterar att oppositionspartiernas strategi inte fungerat.

ANNONS

– Det bevisar väl svårigheterna för en effektiv opposition i ungerska politiska systemet. I det här valet har man strävat efter något mer förbättrat samarbete mellan oppositionspartier som i grunden inte tål varandra, men det har inte gett någon effekt i antal mandat.

Såväl Socialisternas som Jobbiks ledare meddelar att de avgår efter fiaskot.

– Fidesz vann. Igen, säger Jobbik-ledaren Gabor Vona på en presskonferens.

– Härmed avgår jag, förklarar han enligt nyhetsbyråer i Budapest.

Kan få två tredjedelar

Uppemot hälften av rösterna kan enligt prognoserna leda till att Fidesz får två tredjedelar av parlamentet, eller minst 134 mandat.

– Nu har man fått svart på vitt att inriktningen man har är något som väljarna uppskattar, säger Li Bennich-Björkman, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

Internationellt – och särskilt inom EU – är Orbán kontroversiell. Fidesz valkampanj har fått skarp kritik både i Ungern och utomlands. Orbán har ofta valt att fokusera på yttre fiender som invandring, EU:s inflytande och miljardären George Soros, som anklagats bland annat för att försöka att styra valet.

Stad mot landsbygd

Det näst största partiet, Jobbik, har valt att tona ner sin främlingsfientliga retorik för att i stället fokusera på en av valets andra stora frågor, korruption, men alltså med föga framgång.

ANNONS

Göran von Sydow säger att det finns stora regionala skillnader i resultatet.

– Fidesz går starkt på landsbygden medan oppositionspartierna går starkare i koncentrerade områden, särskilt då i huvudstaden Budapest.

Det verkar alltså som att den klassiska väljarklyftan mellan stad och landsort vidgas. Och det finns nu uppenbar risk för växande motsättningar även mellan Budapest och Bryssel. Om Fidesz får sin "supermajoritet", två tredjedelar, kan partiet genomdriva omtvistade åtgärder som grundlagsförändringar.

Det är flera sådana tidigare beslut som gjort Orbán till en så kritiserad ledare på EU-nivå, skriver nyhetsbyrån AFP.

Fakta: Ungerska valet

Ungerska parlamentet har i dag 199 platser. 106 ledamöter väljs lokalt genom enkel majoritet. Resterande 93 platser tillsätts genom en nationell lista. Valsystemet gynnar de större partierna eftersom en lokalt valt politiker kan skicka vidare de röster hen inte behövde till en nationell kandidat.

Efter ändringar i valsystemet som Orbán drev igenom då han vunnit första gången 2010 räckte det i valet 2014 med 45 procent av rösterna för att Fidesz skulle få "supermajoritet", två tredjedelar av platserna. Men vid senare fyllnadsval har partiet halkat ner till 133 platser, precis under supermajoritet inför det nu genomförda parlamentsvalet.

ANNONS