Marshallöarnas president Hilda Heine menar att radikala åtgärder krävs för att rädda landet. Arkivbild.
Marshallöarnas president Hilda Heine menar att radikala åtgärder krävs för att rädda landet. Arkivbild.

Önation kan höjas för att inte dränkas

Marshallöarna riskerar att dränkas på grund av klimatförändringarna. Nu utforskas radikala åtgärder – som att höja vissa av öarna.

ANNONS
|

För att invånarna på Marshallöarna i Stilla havet inte ska lämnas i sticket när havsnivåerna höjs till följd av klimathotet krävs kraftiga klimatinsatser och internationellt stöd, menar landets president Hilda Heine.

Större delen av önationen, som består av 1156 atollöar, ligger mindre än två meter över havet.

- Vi måste göra något. Annars återstår bara att sitta och vänta på att vattnet kommer, säger Heine.

ANNONS

Högre höjd

Landet lägger nu stora summor på att förebygga hotet, bland annat genom att bygga skyddsvallar kring samhällena.

Men presidenten menar att nationens framtid hänger på att mer radikala åtgärder vidtas. Bland annat förs diskussioner om att höja landnivån på vissa av öarna.

- För att Marshallöarna ska finnas kvar i framtiden – som land, som kultur, som folk – måste vi se till att marken når högre höjd, säger Heine.

Landet lobbar för att bland annat Världsbanken och Gröna klimatfonden ska avsätta särskilda medel för atollnationer, så att finansieringen av deras klimatanpassningar förenklas.

Kan tvingas på flykt

Samtidigt som Marshallöarna försöker undkomma faran förbereder man sig på det värsta – att hela befolkningen måste fly för att nationen hamnar under vatten.

- Vi vill stanna kvar där vi är, där vi hör hemma. Men om det går så långt måste vi överväga olika strategier, säger Hilda Heine.

ANNONS
TT-AFP

ANNONS