Rudy Giuliani uttalar sig utanför domstolen.
Rudy Giuliani uttalar sig utanför domstolen. Bild: Jose Luis Magana/AP/TT

Oklart om Giuliani kan betala miljardskadestånd

Donald Trumps tidigare advokat Rudy Giuliani döms att betala motsvarande mer än 1,5 miljarder svenska kronor till två valarbetare i delstaten Georgia. Enligt domen förtalade Giuliani valarbetarna efter presidentvalet 2020. Men hur den tidigare New York-borgmästaren ska betala är högst oklart.

ANNONS

En jury beordrade på fredagen New Yorks förre borgmästare Rudy Giuliani, USA:s expresident Trumps före detta advokat, att betala 148 miljoner dollar i skadestånd för att ha förtalat två valarbetare i Georgia med hans falska påståenden om att de ägnat sig åt valfusk, rapporterar medier i USA.

Skadeståndsdomen kommer efter att två kvinnor – mor och dotter – vittnat om att de varit måltavlor för en falsk konspirationsteori som drivits av Giuliani och andra republikaner i försöken att hålla dåvarande presidenten Donald Trump kvar vid makten trots att han förlorade valet 2020.

Flämtning i rättssalen

Juryn som bestod av åtta personer tilldelade kvinnorna bland annat 16 miljoner dollar vardera för ärekränkning och ytterligare 20 miljoner dollar var för känslomässigt lidande.

ANNONS

Giuliani har sedan tidigare dömts som ansvarig i målet och då medgivit att han felaktigt anklagade kvinnorna för valfusk.

När fredagens dom lästes upp beskriver amerikanska medier att det gick en flämtning genom rättssalen i Washingtons federala domstolsbyggnad. Giuliani själv uppgavs dock inte visa några känslor.

Kommer överklaga

Enligt Forbes verkar det bli svårt för den redan skuldsatte Rudy Giuliani att betala ens i närheten av skadeståndsbeloppet. Enligt CNN har han stämts av två tidigare försvarsadvokater som han inte betalat. Han äger en lägenhet i New York som är ute på försäljning för drygt 6 miljoner dollar, och drar enligt The New York Times in omkring 400 000 dollar årligen på sin podcast. Hans advokat har i rätten argumenterat för att höga skadestånd skulle vara "den civilrättsliga motsvarigheten till dödsstraffet".

– Vi kommer givetvis att överklaga. Det absurda i den här siffran understryker bara det absurda i hela processen, sade Rudy Giuliani till presskåren utanför domstolsbyggnaden.

ANNONS