Den plats där kvarlevorna efter den salvadoranske migranten Oscar Alberto Martínez Raminez och hans dotter hittades, vid gränsfloden Rio Grande i Texas i USA.
Den plats där kvarlevorna efter den salvadoranske migranten Oscar Alberto Martínez Raminez och hans dotter hittades, vid gränsfloden Rio Grande i Texas i USA.

Oklart hur drunkningsbild påverkar politiken

Bilden av den lilla flickan och hennes pappa, tätt ihoplänkade i drunkningsdöden i floden mellan Mexiko och USA, finns på de flesta amerikanska mediers förstasidor. Frågan är hur den påverkar den hätska invandringsdebatten i Washington DC?

ANNONS
|

Den knappt tvååriga flickan har båda skorna kvar, hon är instoppad i sin pappas t-shirt och har handen lindad om hans hals. Båda ligger med ansiktena nedåt vid Rio Grandes dyiga flodbädd, de är långt ifrån de första migranter som dött när de försökt ta sig över gränsfloden med ett bättre liv i norr för ögonen.

"Hjärtslitande"

I ett USA där invandringsfrågan är hett omdebatterad blir fotot en påminnelse om de mänskliga tragedier som utspelar sig vid landets södra gräns: "Vi brukade tro att foton som dessa kunde ändra världen. Det som behöver förändras är vi", skriver tidningen The Washington Post.

ANNONS

Liksom flera andra påminner tidningen om bilden av den treårige kurdiske pojken Alan Kurdi, som sköljdes upp på en strand i Turkiet och som blev en symbol för migrantkrisen runt Medelhavet 2015.

Fotot av pappan och dottern gav avtryck i den demokratiska tv-debatt som hölls under natten till torsdagen, där flera presidentaspiranter anklagade president Donald Trumps tuffa invandringspolitik för dödsfall som de i Rio Grande.

- Hjärtslitande. Men också något som borde göra oss alla förbannade, sade den förre bostadsministern och San Antonioborgmästaren Julián Castro, enligt tv-kanalen CNN.

President Trump själv sade att han hatade bilden och att fadern säkert var en "fantastisk kille" – men anklagade samtidigt Demokraterna för att sätta käppar i hjulet för den ändrade asylpolitik han vill ha, enligt bland andra tv-kanalen CBS.

Nödhjälpspaket?

Det är dock svårt att sia om huruvida bilden får realpolitiska konsekvenser. Gränssäkerhet och en stramare invandringspolitik är profilfrågor för president Trump, som upprepade gånger hävdat att kriminella och knark flödar över gränsen. Ett av hans mest omskrivna löften under valrörelsen 2016 var att bygga en gränsmur mot Mexiko – något som lett till utdragen politisk träta.

ANNONS

Kort innan pappan och dottern sveptes i väg av strömmarna godkände den republikanledda senaten ett nödhjälpspaket på 4,6 miljarder dollar, motsvarande 45 miljarder kronor, för att hantera just migrantkrisen vid gränsen. Det ger bland annat ökade resurser till försvarsdepartementet.

Men senaten gjorde samtidigt tumme ner för ett annat paket som redan godkänts av det demokratstyrda representanthuset. Det innehöll bland annat krav på ökad säkerhet och tillgång till hälsovård på att de anläggningar där migranter hålls samt ett krav på att barn inte ska få hållas längre än tre månader.

De båda partierna måste nu försöka jämka ihop sin syn på frågan, helst innan kongressen går på ledighet den 4 juli.

Våg av gripanden

De senaste månaderna har antalet gripanden av människor som olagligt eller utan korrekta dokument försökt ta sig över USA:s södra gräns ökat dramatiskt. Under maj greps över 144000 personer, jämfört med knappt 52000 under samma månad i fjol.

Reportage från de fulla anläggningar i Mexiko, där USA nu vill att migranter ska söka asyl i stället för inne i landet, visar att migranterna kommer från mycket olika bakgrund. Många av dem är centralamerikaner som flytt gängvåld och trakasserier i sina hemländer.

Fadern och dottern som låg död vid flodstranden har identifierats som Oscar Alberto Martínez Raminez och Angie Valeria från El Salvador. De drunknade framför ögonen flickans mamma, som var kvar på den mexikanska sidan, enligt flera medier.

ANNONS

Oscar Alberto Martínez hade jobbat som pizzabagare, men uppges ha varit helt uppfylld av idén att ge skapa ett bättre liv för sin familj. De tillbringade två månader i hettan i Mexiko, och hopp om att få en tid för att söka asyl i USA, innan de försökte korsa gränsfloden, rapporterar CNN med hänvisning till med mexikanska tidningen La Jornada.

TT

Fakta: Gripanden vid USA:s södra gräns

Antalet migranter som gripits för att antingen ha försökt ta sig över USA södra gräns olagligt eller ha försökt ta sig över gränsen utan korrekt dokumentation.

Maj 2019 Maj 2018 Maj 2017

144278 51862 19966

Den stora majoriteten av gripandena rör försök att ta sig över gränsen. 11391 av gripandena under maj 2019 rör otillräcklig eller felaktig dokumentation.

Antalet migranter som gripits för att antingen ha försökt ta sig över USA södra gräns olagligt eller ha försökt ta sig över gränsen utan korrekt dokumentation de senaste helåren (USA har ett brutet budgetår som löper från oktober till september):

Hittills 2019 2018 2017

676315 521090 415517

Källa: cpb.gov

Bakgrund: President Trump och gränsmuren

Gränssäkerhet, nationell säkerhet och en tuffare invandringspolitik är profilfrågor för USA:s president Donald Trump. Ett av hans mest framträdande löften under valrörelsen 2016 var att bygga en gränsmur mot Mexiko. Trump har upprepade gånger hävdat att kriminella och narkotika flödar över gränsen och att en mur är det enda som kan stoppa detta.

Under sin tid vid makten har presidenten på olika sätt stramat åt migrationspolitiken. I fjol meddelades bland annat att nolltolerans råder mot olaglig invandring och att alla som olagligt tar sig över den södra gränsen ska grips och åtalas. Under budgetåret 2018, som löpte ut den sista september, greps nära 397000 personer för sådana brott, vilket var färre än det senaste decenniets årsgenomsnitt på drygt 400000. De senaste månaderna har dock antalet gripanden ökat dramatiskt.

Under valrörelsen hette det att Mexiko skulle betala för murbygget. Det kravet har Trump tvingats backa ifrån, men han hävdar att Mexiko ändå kommer att stå för pengarna i och med omförhandlade handelsavtal.

Direkt finansiering av murbygget har dock blivit en huvudvärk för Vita huset. I budgetförhandlingar i höstas begärde Trump 5,7 miljarder dollar för att bygga muren. Kravet gick inte att få igenom i kongressen, vilket resulterade i en rekordlång nedstängning av delar av statsapparaten under vilken 800000 statsanställda permitterades.

Genom kongressförhandlingar i februari avsattes knappt 1,4 miljarder dollar för gränsbarriärer. Presidenten skrev under den budgeten men utlyste samtidigt nödläge för att frigöra ytterligare medel. En majoritet i kongressen röstade i mars för att avbryta nödläget, men då lade Trump in sitt första presidentveto.

ANNONS