EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på torsdagen.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på torsdagen. Bild: Aurel Obreja/AP/TT

Ökat EU-stöd för civila hjälpinsatser i Gaza

ANNONS
|

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen meddelar att EU kraftigt ökar ekonomiskt stöd till humanitära insatser i Gaza. Stödet uppgår därmed till 75 miljoner euro, omkring 867 miljoner kronor, rapporterar AFP.

"Vi fortsätter det när samarbetet med FN och dess organ för att säkerställa att stöd når de som behöver den på Gazaremsan", sade von der Leyen i ett uttalande efter ett samtal med FN:s generalsekreterare António Guterres på lördagen.

FN har beräknat, och vädjat om, ett stöd på motsvarande omkring 3,2 miljarder kronor för för "de mest akuta insatserna" i Gaza och på Västbanken till följd av israeliska militära insatser efter terrorstämplade Hamas angrepp på Israel förra helgen.

ANNONS

"Kommissionen stödjer fullt ut Israels rätt att försvara sig mot Hamas terrorister, enligt internationell humanitär lag. Vi verkar samtidigt för att oskyldiga civila i Gaza får stöd i denna kontext", säger von der Leyen i uttalandet.

Tidigare i veckan meddelade EU att en akut granskning ska genomföras av utvecklingsstöd till palestinierna efter Hamas attack.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS