2003 vinner Paul Kagame presidentvalet som är det första fria valet efter folkmordet. Han vinner med 94 procent av rösterna. Hans närmaste konkurrent, Faustin Twagiramungu, landar på tre procent. Arkivbild.
2003 vinner Paul Kagame presidentvalet som är det första fria valet efter folkmordet. Han vinner med 94 procent av rösterna. Hans närmaste konkurrent, Faustin Twagiramungu, landar på tre procent. Arkivbild. Bild: Karel Prinsloo/AP/TT

Ohotad president – efter 20 år vid makten

Första gången, år 2000, utsågs Paul Kagame till president av parlamentet. Sedan dess har han vunnit samtliga tre presidentval. Kagames ledarskap har både hyllats och ifrågasatts – fast det senare händer knappast inom landets gränser.

ANNONS

På pappret är Rwanda en demokrati med ett flerpartisystem. I verkligheten har president Paul Kagame sitt land i ett järngrepp där författningen i princip är skräddarsydd för att han ska kunna behålla presidentposten. Samtidigt tystas regimkritiker och någon opposition existerar knappt.

Utåt sett är landet, som storleksmässigt inte är större än Småland, framgångsrikt. Ekonomin går bra och korruptionen är begränsad, många barn går i skolan och stora delar av landet har tillgång till internet. Man har också tagit krafttag vad gäller kvinnors rättigheter och 2008 blev Rwanda första land i världen med kvinnlig majoritet i parlamentet. Samma år blev landet även först med att förbjuda plastpåsar.

ANNONS

Jesper Bjarnesen, forskare vid Nordiska Afrikainstitutet, har följt den populäre presidentens ledarskap.

– Rwanda har lyckats med utvecklingsmässiga resultat som är bland de mest imponerande på hela kontinenten, konstaterar Jesper Bjarnesen.

Föredrar stabilitet

Grunden till rwandiernas stöd för sin president har skiftat med tiden. Från att vara frihetshjälten som befriade landet från huturegimens våld vid tiden för folkmordet 1994 och därefter styrde landets utveckling i positiv riktning. Till att i dag leda ett land som mer liknar en enpartistat där regimkritiker tystas och journalister drivs i exil.

Men trots den negativa utvecklingen ur demokratisk synpunkt låter det internationella samfundet Rwanda mer eller mindre hållas.

– Frågan är vad som väger tyngst? Att landet är på väg åt ett positivt håll när det gäller utveckling och fattigdomsbekämpning eller att ha ett visst politiskt system. Det är ju fruktansvärt att behöva göra en sådan avvägning och det är nog där de flesta internationella aktörerna befinner sig – att man inte riktigt vet vad man ska tycka. Och att det kanske lutar åt att man föredrar stabilitet och de positiva aspekterna, säger Jesper Bjarnesen.

Ohotat stöd

Inom landet är stödet för Paul Kagame fortsatt stort. I alla fall om man tittar på valresultaten. Parlamentet utsåg honom till president år 2000 och sedan dess har han blivit omvald tre gånger – alltid med minst 90 procent av rösterna.

ANNONS

Om det är på grund av att befolkningen uppriktigt stöttar honom eller om det är hans allt mer auktoritära ledarstil som ligger bakom deras röster är svårt att veta.

Men med folkets samtycke har till och med författningen ändrats till presidentens fördel. I en folkomröstning där valdeltagandet uppmätte 98 procent, röstade 98 procent av deltagarna för att Kagame skulle tillåtas bli omvald ända fram till 2034. Vilket alltså skulle kunna resultera i ett 34 år långt obrutet presidentskap.

– Så länge det går bra för honom är det svårt att se att någon skulle kunna utmana honom. Han är så smart i sitt sätt att leda att de här tveksamma aspekterna av hans ledarstil inte syns internationellt, säger Jesper Bjarnesen.

Emilia Söderholm/TT

Den nuvarande författningen i Rwanda tillåter Paul Kagame att sitta på presidentposten i totalt 34 år. Nu är han inne på sitt 20:e. Arkivbild.
Den nuvarande författningen i Rwanda tillåter Paul Kagame att sitta på presidentposten i totalt 34 år. Nu är han inne på sitt 20:e. Arkivbild. Bild: John Muchucha/AP/TT

1994 – Folkmordet äger rum. 800 000 människor dödas och omkring två miljoner människor drivs på flykt från den nationalistsiska huturegimen.

1998 – Paul Kagame blir partiledare i FPR (Front Patriotique Rwandais).

2000 – Paul Kagame utses av parlamentet till president.

2003 – De första nationella parlament- och presidentvalen hålls i landet sedan FPR (Front Patriotique Rwandais) tagit makten. Både FPR och Kagame vinner stort.

2010 – President Kagame blir omvald med 93 procent av rösterna. Valobservatörer uttrycker oro över bristen på oppositionskandidater.

2015 – Landets grundlag ändras och president Paul Kagame tillåts kandidera till ytterligare en mandatperiod. I en folkomröstning ger över 98 procent av deltagarna stöd för ändringen som möjliggör för Kagame att sitta kvar på presidentposten till 2034.

2017 – Paul Kagame blir återigen framröstad till president.

2024 – Nästa presidentval äger rum.

Källa: Landguiden/UI.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS