Människor söker spår av överlevande och offer efter en flygattack mot Mekele, huvudstad i Tigray-regionen i norra Etiopien den 20 oktober. Kriget förs delvis i medial skugga med små möjligheter för journalister och hjälparbetare att rapportera.
Människor söker spår av överlevande och offer efter en flygattack mot Mekele, huvudstad i Tigray-regionen i norra Etiopien den 20 oktober. Kriget förs delvis i medial skugga med små möjligheter för journalister och hjälparbetare att rapportera. Bild: AP

Ögonvittne i krigets Etiopien: ”Döda kroppar överallt på gatorna”

Utvecklingen i Etiopien är explosiv och osäker. Döda kroppar ses "överallt på gatorna" rapporterar Al Jazira från fronten i den upptrappade konflikten. Addis Abeba är inom räckhåll för rebellerna och regimen kan kollapsa.

ANNONS

Tiotusentals människor har dött och miljontals fördrivits sedan kriget mellan etiopiska federala och framför allt de tigreanska styrkorna bröt ut i november 2020. Konflikten har lett till en omfattande humanitär kris. Svält hotar hundratusentals människor som är beroende av en hjälp som inte når fram på grund av striderna.

Från olika sidor i konflikten rapporterats grova mänskliga övergrepp. Vittnesmålen är många och entydiga även om massakrer. Samtidigt har oberoende observatörer och hjälparbetare svårt att komma in och rapportera om vad som händer i de mest utsatta delarna av landet. Åtkomsten för journalister i norra Etiopien är begränsad. Där är det i mycket ett krig i medial skugga.

ANNONS

Nu har dock Al Jazira fått exklusiv tillgång till Chifra. Nyhetskanalens korrespondent Mohammed Taha Tewekel rapporterade på måndagen från centrum av staden att de tigreanska styrkorna "drevs ut ur detta strategiska område" av regeringsvänlig milis från Afar-regionen, men noterade också att "skottlossning kunde höras från alla riktningar" i timmar.

"Chifra har varit epicentrum för militära operationer under de senaste 40 dagarna," sade Tewekel under en livesändning, med skottlossning i bakgrunden.

”Bevis på stridens grymhet”

"Scenerna vi bevittnade är mycket skrämmande. Döda kroppar överallt på gatorna. Det är ett levande bevis på stridens grymhet. Det finns tydliga tecken på bristen på mänsklighet i denna konflikt. Stadens kommersiella butiker förstördes totalt, inte ens moskéerna skonades. Alla invånare har flytt för sina liv och staden har förvandlats till militärbaracker för Afari-krigarna”, tillade han.

Krigare lojala med regeringen "har tagit staden" och avancerar nu mot städerna Bati och Kombolcha, enligt korrespondenten.

Chifra ligger väster om staden Mille, som styrkorna från regionen Tigray har försökt inta i flera veckor. Det ligger strategiskt viktigt längs motorvägen som förbinder Etiopiens inland med Djibouti, Afrikas horns största hamn.

Premiärminister Abiy Ahmed i militär uniform vid en statlig tv-intervju från en okänd plats i Etiopien efter att tidigare ha meddelat att han personligen skulle ta ledningen för kampen mot rebellerna vid fronten.
Premiärminister Abiy Ahmed i militär uniform vid en statlig tv-intervju från en okänd plats i Etiopien efter att tidigare ha meddelat att han personligen skulle ta ledningen för kampen mot rebellerna vid fronten. Bild: AP

GP frågar David Larsson Gebre-Medhin, doktor i freds- och konfliktforskning vid Försvarshögskolan, om den dramatiska och svårförutsägbara utvecklingen:

– De tigreanska styrkorna har sedan oktober, tillsammans med Oromo Liberation Army, OLA, ryckt allt närmare Addis Abeba, och det är inte uteslutet att huvudstaden kan komma att falla. Samtidigt verkar situationen stå och väga just nu. De tigreanska förbanden är utspridda över flera fronter, och regeringsstyrkorna och deras regionala allierade verkar precis ha inlett nya offensiver som eventuellt kan stoppa tigreanerna.

ANNONS

Vad skulle det innebära om huvudstaden faller?

– Det skulle antagligen innebära ett stort slag mot den federala regeringens legitimitet. Men det finns flera faktorer som talar emot att det skulle innebära ett snabbt slut på kriget. Abiy Ahmed har själv lämnat huvudstaden för fronten i Afar-regionen, och han skulle eventuellt kunna fortsätta strida från denna region. Amhara-regionen är allierad med den federala regeringen, och den skulle mycket väl kunna fortsätta strida mot tigreanerna oavsett om Addis Abeba faller. Därutöver är det oklart hur Eritrea skulle agera i en sådan situation, och huruvida de är i stånd att inleda nya offensiver i norra Tigray.

Vilka är riskerna för ett långt och uppslitande inbördeskrig som får internationella följder?

– Kriget är redan omfattande och komplext i sitt nuvarande format, och det finns inga garantier för att det skulle ta slut utifall att den federala regeringen skulle kollapsa. Risken är dock att ett maktövertagande i Addis Abeba skulle kunna intensifiera etniska motsättningar och konflikter i andra delar av Etiopien, samt ytterligare destabilisera Etiopiens relationer till grannländer så som Sudan och Somalia.

LÄS MER: Ökad osäkerhet i konfliktfylld region

LÄS MER: Etiopien till val i splittring och humanitär kris

ANNONS
ANNONS